Алармантни подаци истраживања о употреби алкохола међу децом

Свако пето београдско дете, узраста од 12 до 19 година, бар једном је било пијано! У конзумирању алкохолних пића, пре свега пива, затим жестоких пића или вина предњаче дечаци.

Ово су само неки од података до којих је дошла екипа Градског завода за заштиту здравља у истраживању о употреби алкохола међу децом у Београду. Према речима Зорице Димитријевић, др наука из овог завода, која је учествовала у пројекту, подаци о деци и алкохолизму су алармантни и ситуација се последњих година погоршава. - На првом месту одговорност за овакву ситуацију је у породици, школама и вртићима, а на крају и у целокупном друштву које је створило амбијент за то - каже др Димитријевић. - Чини се да је контрола продаје алкохола слаба, да кафићи предуго раде, а чини се да су заказале и здравствене службе, које би требало да се баве промоцијом здравља.

Тинејџери се, показује анализа, најчешће опијају у кафићима и то чак у 84 одсто случајева, док ово задовољсто упражњавају у великом проценту, више од половине, и у кућама својих другова. Интересантно је да деца овог

узраста посећују и ресторане, јер су се поверили анкетарима, да су у 48 одсто случајева за чашицом посегли управо тамо. Да родитељи треба да се запитају чиме се баве њихова деца у слободно време, када су код куће, говори и чињеница да готово 47 процената анкетираних, алкохолна искуства стиче управо у родитељском дому.

Баш као у песми Боре Чорбе и београдски тинејџери су прва искуства са флашом имали већ са 14 година! Статистички подаци показују да су девојчице и овде мало зрелије, па су почеле са пићем годину и по дана касније. Готово трећина малишана сматра да се најбоље опуштају и смањују напетост управо уз дозу малигана. Исто толико њих мишљења је да после чашице постају храбрији и мање осећају страх.

- Први пут сам се напила са дечком када сам имала 16 година, а он је био мало старији - каже М. Н. - Ипак, алкохол сам пробала у друштву својих родитеља већ са 13 година, није ми се свидео, али и данас попијем на журкама, и то само да бих се опустила и орасположила.
Истраживање показује и да школарци не само да мисле да алкохол штети, него га сматрају лековитим. Тако свако пето-шесто дете сматра чак да пиће није пристојно одбити. Међутим, анализа показује да има и деце која никада нису пробала алкохол. Две петине анкетираних је негативно одговорило на ово питање, док је више од трећине или пило раније, или пробало пиће неколико пута.

ПУШЕЊЕ

ДВЕ трећине анкетиране деце тренутно пуши и то у просеку до 20 цигарета дневно. Половина њих не би желела да престане са овим пороком, док је исто толики проценат њих изјавио да је раније покушао да оконча са цигаретама. Интересантно је да је велики постотак њих свестан штетности пушења по здравље и његових последица.

ШТА ПИЈУ

ПРВО место на листи популарних алкохолних пића која се конзумирају свакодневно је пиво. Чак 57,8 одсто малишана ужива у овом пенушавом задовољству. На другом месту следи "жестина" - вотка, џин, па чак и вињак. Вино заузима треће место.

Извор: Вечерње новости