Албанија: Обнавља се манастир Светог Атанасија

Албанија: Обнавља се манастир Светог Атанасија
Албанија: Обнавља се манастир Светог Атанасија
Албанија: Обнавља се манастир Светог Атанасија
Албанија: Обнавља се манастир Светог Атанасија

Манастирска црква Светог Атанасија у Лешници, Саранда, једина је грађевина која је преживела некадашњи целокупни манастирски комплекс. Она ужива посебно поштовање међу вернима, а гаји и историјске и културне вредности и припада православном духовном наслеђу. У пролеће прошле године велики део грађевине пао је и изазивао озбиљне проблеме. Због чињенице да је ова црква „културни споменик под заштитом државе“ забрањена је свака врста оправке или интервенције од стране локалне православне заједнице. Управо то је довело до проблема на крову, и због чињенице што нису ојачани темељи цркве, дошло је до њеног тешког оштећења, нарочито после клизишта и земљотреса.

Услед овога је архиепископ Анастасије покушао да изнађе начин за превазилажење таквог стања. Да би се предузеле неопходне интервенције, послати су стручњаци да осматрају црквени терен и да планирају одговарајуће пројекте ради хитних интервенција. У међувремену је грађевина цркве прекривена пластиком да би се привремено ублажило њено пропадање током овогодишње зимске сезоне.

С обзиром на озбиљне проблеме који би могли настатиу на преосталим деловима цркве с фрескама од посебне вредности, архиепископ  Анастасије је иницирао хитне интервенције током марта 2018. године, и то упркос финансијским тешкоћама. Рад се састојао у очувању преостале грађевине и стварању добрих услова за будући функционални опоравак цркве Светог Атанасија.

Конкретније, предузети су ови радови: уклањање шута који је пао унутар цркве, ојачење оних зидова на којима су фреске. Околина је очишћена од вегетације и асфалтирана је стаза која води цркви. Цео дренажни систем је сређен, тако да вода више не тече у темеље цркве. Остаци иконостаса су подигнути. Такође, аркадама на северној и источној страни додате су пратеће структуре. Урушено камење са зидова и с крова, као  и разбијени цреп с крова, који представљају ризик за вернике и посетиоце, пажљиво су уклоњени.

А најважније је то што је постављен високи метални омотач око преосталих зидова, како би се дугорочно очували са изгледом за каснију интервенцију када услови буду омогућили евентуалну реконструкцију цркве Светог Атанасија. Вредно је споменути и то да је управо у време финансијских тешкоћа у овом удаљеном и изолованом подручју Митрополије Ђирокастра додатни допринос архиепископа Анастасија био и то што је поправљен пут до цркве, као и обновљена црква Светог Николе и др.

Извор: Албанска Православна Архиепископија (са енглеског Информативна служба СПЦ)