Албанска Црква отворила Центар за старе

Албанска Црква отворила Центар за старе
Албанска Црква отворила Центар за старе
Албанска Црква отворила Центар за старе
Албанска Црква отворила Центар за старе

Под покровитељством Албанске Православне Цркве недавно је отворен Центар за старија лица (19. марта 2018), а прошле недеље, поводом 26-годишњице избора архиепископа Анастасија за предстојатаље ове свете Цркве, Центар је свечано благословио један јерарх Цркве, извештава сајт Албанске Православне Цркве.

Центар Маријине породице и љубави има за циљ да старијим особама са различитим финансијским потребама пружи специјализовану негу или бесплатно лечење или барем по смањеној цени. У Центру тренутно борави шест жена, а може примити 18 лица.

Чин водоосвећења је  одслужио митрополит амантијски Натанаил. Архиепископ Анастасије и неки чланови Светог Синода били су присутни на свечаном освећењу, као и радници Центра, садашњи пацијенти са члановима својих породица, добротвори и други гости.

Отварање Центара дуго је била жеља архиепископа Анастасија, који је пре 26 година преузео архипасторско старање о Албанској Цркви.

Албанска Црква такође води  неколико медицинских клиника широм земље, међу којима  Клинику Св. Луке отворену 1994. године, са фокусом на побољшању  примарне здравствене заштите жена у руралним подручјима, доприносећи процесу њихове социјализације како би се носиле са својим друштвеним проблемима, побољшању здравствене едукације сеоске деце и обогаћивању живота друштвеним и културним активностима, као и подизању свести младих у циљу смањења случајева ХИВ-а и дрога и зависности од алкохола.

Црква такође предузима велики број подухвата на плану социјалне помоћи, међу којима су и добротворна кухиња „Друштво љубави", женска група "Ширење љубави", која помаже и посећује особе и породице у невољи и старије особе, остварује посете и помоћ онима у затвору, помоћ у време катастрофа, организује социјалне, културне и образовне пројекте широм Албаније, и још много тога.

Извор: Албанска Православна Црква (са енгелског Инфо служба)