Албанска црква Светог Атанасија страдала у два вандалска напада

Црква Светог Атанасија у јужноалбанском граду Дерми недавно су  напали вандала два дана заредом, известила је Канцеларија за општење с медијима Аутокефалне Православне Цркве Албаније.

У попразништву Успења Пресвете Богородице (по н. ст.), 20. августа 2015,  службеници општине Химара продрли су у цркву Светог Атанасија и почели уклањати иконе и друге свештене предмете, као и да демолирају зграду. Уништавање је отпочело без знања православне заједнице или законодавне документације, али је спроведено уз дозволу локалних снага реда.

Чим се сазнало за уништавање, верници су се окупили у цркви заједно са својим свештеником да би протестовали и интервенисали ради обезбеђивања храма од било каквог будућег напада на ову свету грађевину. Изразили су своје незадовољство због таквог флагрантног чина и храбро изјавили да ће бранити своју цркву од било каквих будућих напада. Такође су се окупили на поподневном протесту.

Поново, у петак, 21. августа ,озбиљан вандалски чин одиграо се у цркви Св. Атанасија када су још увек неиндентификоване особе, возећи необележена возила, уништила цементни под храма. Свештеник је био сведок овог вандализма и био је скоро озбиљно озлеђен док су починици бежали са лица места.

Власти локалне цркве су осудиле неиспровоцирано дело уништења и очигледан покушај  изазивања друштвеног сукоба. Православни верници у Дерми били су шокирани овим насилним делима и позвали су државу да пронађе починиоце и интервенише како би предупредила будуће нападе. Верници су такође огорчени због става медија, који углавном покушавају да политизују и озаконе дела мржње.

Неделимс од 20. и 21. августа прекршене су све могуће законске уредбе с обзиром на то да црквена имовина припада православној заједници, а посебно се крши закон број 10057 (22.01.2009.) „О ратификацији Споразума између Владе Републике Албаније и Православне Цркве Албаније“, који гарантује неповредивост богомоља и штити их пред државом. Овакви поступци показују дубок недостатак поштовања према немуслиманским верским заједницама и понављају дела безбожних комуниста који су први уништили цркву 1972. године. Храм је поново изграђен 1992. године.

Православна Црква Албаније осуђује сва оваква дела и позива своје вернике да остану мирни при одбрани своје цркве и да се моле за покајање починилаца. Црква је такође обећала да ће поново изградити цркву.

Извор: Pravoslavie.ru