Албанска Црква уложила скоро 11 милиона долара у обнову 63 цркве

Упркос финансијској кризи, Албанска Православна Црква не штеди у обнови својих цркава које су биле у рушевинама још од прогона вере под комунистичком влашћу прошлог века.

Према извештају Албанске Цркве, 63 цркве и манастира у потпуности су обновљени између 1991. и 2019. године, поред десетина нових цркава које су изграђене, не увек у лаким условима, у укупном износу од 10,8 милиона долара (10 милиона евра), према извештају оца Илиаса Макоса.

Многе обновљене цркве раније су биле оскврнављене и коришћене као биоскопи, културне дворане, теретане и складишта. Упркос недостатку новца у почетку, људи и организације из целог света почели су слати прилоге видевши ревносни рад архиепископа Анастасија, извештава о.Илиас.

Материјал и методи реконструкције посебно су изабрани да сачувају изглед ранијих цркава у архитектонском смислу. Године 2001. основана је Организација православног црквеног културног наслеђа, посвећена искључиво обнови цркава, живописа и других богослужбених објеката.

Истовремено, уређена је и дигитална архива, која садржи податке и фотографије о изгледу тих грађевина пре и после обнове.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)