Албанска Православна Црква критикује предложени нацрт закона о истополним браковима

Албанска Православна Црква објавила је у уторак 18. августа саопштење у коме критикује предложени нацрт закона о истополним браковима. Свети Синод је саопштио да је брак одувијек био само између мушкарца и жене. „Кад год се експериментисало против вјечних Божјих закона, дошло је до људских и друштвених катастрофа", стоји у саопштењу. Крајем прошлог мјесеца, влада је најавила да разматра могућност легализације хомосексуалних бракова, на основу нацрта који је припремила једна невладина организација из Тиране.

Албанска Православна Црква је једна од најмлађих помјесних Цркава, аутокефалност је добила 1937. године. Током Другог свјетског рата и у периоду комунистичког режима који је услиједио, Црква је претрпјела велике прогоне, а 1967. Албанија је званично проглашена атеистичком државом и свако јавно испољавање вјере је законом забрањено. Све цркве и манастири су затворени, свештенство је затварано и прогањано, а многи су претрпјели мученичку смрт.

Након пада комунизма 1991. и доласка архиепископа Анастасија (Јанулатоса), Албанска Црква је доживјела процват. Разрушене светиње су обновљене, подигнуто је око 100 нових храмова, отворене су богословске установе и из којих је изашло око 130 свештенослужитеља Албанске Православне Цркве.

Извор: Митрополија црногорско-приморска