Албански архиепископ добио Хемерлову награду

Предстојатељ највеће Цркве у Албанији, Свете Православне Цркве, архиепископ Тиране и све Албаније Анастасије Јанулатос (90) примио је награду „Клаус Хемерле“ за 2020. годину. Ова награда покрета фоколара уручена је Његовом Блаженству у петак 14. фебруара 2020. године у катедрали у немачком граду Ахену. Надлежни католички бискуп Хелмут Дизер истакао је улогу архиепископа Јанулатоса у екуменском покрету и неговању међурелигијског дијалога. Он вели да се Архиепископ трудио да „повезује људе, да их чини способним да речима и делима граде мостове“.

Са своје стране, ватикански кардинал надлежан за међухришћанске односе кардинал Курт Кох истакао је мисионарски рад архиепископа Анастасија раније у Африци и данас у Албанији. Он је напоменуо да је Архиепископ уложио огроман напор у обнову Албанске Аутокефалне Цркве после пада комунизма.

Ова награда, која се додељује девети пут, установљена је у спомен на ранијег ахенског бискупа Клауса Хемерлеа (1929-1994).

Покрет фоколара, што је верски лаички покрет са укупно 120.000 чланова у свету, почаствује овом наградом „личности које као мостоградитељи негују дијалог између Цркава, религија и погледа на свет“. Награда се додељује сваке друге године. За 2018. годину њу је примио покрајински рабин Хенри Брант. Иначе, покрет фоколара, којем је припадао бискуп Хемерле, установила је 1943. године Кјара Љубић, а своје заједнице има у 180 земаља у свету.

Извор: Катпрес