Александријска црквена библиотека отвара своје двери

Александријска црквена библиотека отвара своје двери
Александријска црквена библиотека отвара своје двери
Александријска црквена библиотека отвара своје двери
Александријска црквена библиотека отвара своје двери

Његово Блаженство Теодор II, Папа и Патријарх александријски и све Африке, поздравио је 22. марта 2017. године у конференцијској сали Патријаршијске библиотеке у двору Патријаршије чланове Удружења александријских научника.

Скупу су присуствовали генерални конзул Шпаније у Александрији Хуан Мануел Лопез, универзитетски професори, представници удружења, организација и институција Великог Града. На самом почетку генерални конзул Грчке г. Емануил Какавелакис излагао је на тему под насловом Философија и хришћанство у Александрији од 1. до 6. века после Христа. Помирење двеју традиција, што је изазвало интересовање свих присутних.

Његово Блаженство Патријарх је у свом обраћању присутнима, видно узбуђен, поздравио научнике изражавајући своју захвалност и радост због почетка реализације његових снова о неговању верског и културног наслеђа ове древне Патријаршије. Он је споменуо две стазе којима је Патријаршија ходила у својој историји: -Прва је историја прошлости, преко великих Отаца Цркве и философа који су живели у Александрији. То је наша славна историја, то је прошлост још увек актуелна, кроз наше присуство две хиљаде година овде у гостољубивој земљи египатској. Ова оличење наше историје доживећете док будете обилазили музеје и нашу Патријаршијску библиотеку. Овде у Александрији, у нашем вољеном Египту су похрањене ризнице јелинизма. Овде ћете наћи и мудрости Отаца Египатске пустиње, као и грчку философску мисао. Ова ризница се нуди данашњем човечанству на овој изложби. Позивам вас од данас да постанете амбасадори грчке православне културе и љубави Једног Бога Творца људског рода...

-Друга стаза, то је савремени човек, служење њему и проповедање Личности Богочовека Христа у крајевима великог афричког континента. То је велико и дивно дело, које се остварује уз Божју помоћ и допринос свих вас - посебно служба према деци у Африци, која су нада нашег континента..., поручио је Патријарх.

Извор: Александријска Патријаршија (превод Информативна служба СПЦ)