Александријски патријарх обележиће 100-годишњицу цркве у Абукиру

Patriarch Theodore: Those who remained here will not abandon our templesИсторијска црква Светих бесребреника у Абукиру, 20 км од Александрије, као  једна од најстаријих цркава грчке заједнице у Египту, обележава стоту годишњицу од оснивања.

То је и место у којем су Грци основали велику грчку православну заједницу почетком 20. века за време патријарапке службе патријарха Мелетија. Ова грчка православна заједница је прошла кроз важне тренутке и затворена је 1952. године. Једини показатељ тога да је овде постојала историјска заједница јесте дрвена црква светих бесребреника Кира и Јована (Агиои Анаргирои), која је граду дала име Абукир.

Изградња цркве је започета по благослову патријарха Фотија (1900–1926), о трошку припадника грчке дијаспоре Петроса Зуроса, а завршена је 1936. уз финансијску подршку александријских Грка.

У последњим деценијама и до пре неколико година и до његове смрти, Египћанин из Епира, Периклис Цапарис, који је имао чувени приморски грчки ресторан „Зефирион“, бринуо се о цркви. После његове смрти Александријска Патријаршија је преузела старање о цркви.

Летња резиденција сваког александријског патријарха (до времена патријарха Николаја VI) била је поред цркве, док су многи грчки официри и војници који су се борили у биткама код Ел Аламеина посећивали ову цркву током Другог светског рата.

Александријски патријарх Теодор присуствоваће свечаностима поводом стоте годишњице историјске цркве Свети бесребреници у Абукиру 30. октобра 2020. године.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба СПЦ)