Алијанса за слободну недељу у Аустрији

Алијанса за слободну недељу у Аустрији
Алијанса за слободну недељу у Аустрији
Алијанса за слободну недељу у Аустрији
Алијанса за слободну недељу у Аустрији

Црквени и синдикални представници Алијансе за слободну недељу Аустрија прославили су 24. октобра 2016. године у Салзбургу 15. годишњицу рада. На свечаностима у Надбискупској палати града Салзбурга све присутне је поздравио срдачном добродошлицом Његова Узоритост Надбискуп салзбуршки г. Франц Лацкнер.

На свечаној церемонији поводом овог јубилеја Алијансе, у име Епархије аустријско-швајцарске учествовао је и Његово Преосвештенство Епископ Андреј, у пратњи пароха салзбуршког јереја Дарка Кнежевића.

У име Бискупске конференције Аустрије, Преузвишени Бискуп корушки др Алојзије Шварц из Клагенфурта, у свом врло упечатљивом предавању, осврнуо се на историју покрета Алијансе и формулисао будуће планове пред деликатним изазовима модерног друштва. По Бискупу Шварцу који је и портпарол ове Алијансе, Бог не може а да не протестује против поробљавања Њиме створених људских бића и експлоатације Његове творевине. У свом излагању, Бискуп је истакао да је човек дужан да се освести како је све Божје дело. За хришћане је нерадни недељни дан увек понављање Васкрса Спаситеља Господа Исуса Христа и тиме и човека. Неотуђиво достојанство човека не долази због свог рада, већ због своје сличности са Богом. Недељни дан даје људском друштву неопходни ритам. Чим га нема, човек постаје болестан. Продуктивност узима своју паузу и у људско друштво се враћа осећај заједнице. Недеља је време за ментално и физичко опуштање, за духовни опоравак, за заједницу у кругу породице, за одржавање односа и сусрета међу људима и за кретање у природи. Алијанса за заштиту недељног радног дана слави 15 година успешне приче, рекао је бискуп Шварц.

И други високи представници синдиката и радних комора осврнули се на дугу историју жустрих расправа о флексибилности радних дана и новијим покушајима отварања пута трговинским предузећима и тржним центрима да комерцијално искоришћавају нерадни дан у недељи који је, међутим, неопходан за породицу и пријатеље, али и као фаза мировања за људску обнову у оквиру бурног савременог друштва.

У међувремену, Алијанса за слободну недељу Аустрија је успела да постане заједнички именитељ многих и веома различитих група. Алијанса за слободну недељу Аустрија данас обухвата више од 50 организација, укључујући и омладинске организације, културне и друштвене клубове, синдикате и пре свега црквене организације. Циљеви овог Савеза су заштита слободног дана недеље и стварање свести јавности о значају заједничких слободних периода и борбе против појаве да сав живот тобоже почива само на раду и на потрошњи времена. За Цркве и верске заједнице је увек у питању духовна и социјална димензија слободног дана недеље, за синдикате и радне коморе битно је добијање слободног времена, док је за удружења и невладине организације, нерадни недељни дан прилика за активности у клубовима и важним друштвеним организацијама.

Недеља као слободан дан се може само бранити ако сви основани савези убудуће раде заједно, речено је у закључцима ове манифестације. Од 2001. године, Аустријска алијанса која све више дарује импулсе и инспирацију суседним земљама, сваке године добија нове партнере и постаје пример добро постављене умрежене организације. Слично аустријском моделу, Алијансе су успостављене у Немачкој, Пољској  и Словачкој. Нарочито радостан догађај је било оснивање Европске недељне Алијансе 2011. године.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска