Амерички State Department о верским слободама у Р. Македонији: постоје извештаји о дискриминацији базираној на верској припадности

Амерички State Department је објавио овогодишњи Извештај о верским слободама у Р. Македонији. У Извештају је констатовано да власт у Р. Македонији није демонстрирала настојање ни ка побољшању, ни ка уназађењу заштите верских слобода. Белешка да „нема настојања ка побољшању“, недвосмислено упућује на чињеницу да постоје стања која свакако треба да буду побољшана!

У Извештају је забележено да постоје верске заједнице које се жале да се закон о регистрацији верских група не спроводи једнако. Извештај нотира да постоје и заједнице које се жале на политички утицај у процесу регистрације. Доминантна МПЦ остаје једина регистрована православна група! Сви остали захтеви за регистрацију православних су одбијени. Овим исказом у Извештају се потврђује позната пракса, да држава штити монопол МПЦ, и да недостаје целовита имплементација закона за регистрацију верских заједница, јер у судском регистру постоји више одбијених него регистрованих верских заједница! У прилог реченом, сведочи и онај део Извештаја у којем се каже да иако нема државне религије, амандман Устава, из 2001. године изричито наводи пет верских група: МПЦ, ИВЗ, римокатоличку цркву, јеврејску заједницу и евангелистичко-методистичку цркву. Чланови осталих верских заједница тврде да влада фаворизује МПЦ!

Затим, у Извештају је наглашено да постоје и извештаји о друштвеној злоупотреби или дискриминацији базираној на верској припадности, убеђењу или пракси.

Подсећамо јавност да против Архиепископа Јована, десет година у континуитету, чим се заврши један, отпочиње нови судски процес, и он се по шести пут налази у затвору; а судско-политички притисак је отпочео и против осталих Епископа, монаштва и верника Православне Охридске Архиепископије. Део о корумпираном и исполитизованом судству се налази у Извештају State Department-а за људска права.

Да има још много да се ради на пољу потпуног поштовања верских слобода свих грађана Р. Македоније подједнако, сведочи и онај део Извештаја у коме се каже да се Амбасадор САД-а и други службеници амбасаде редовно сусрећу са верским групама и са владом, као део политике за промоцију људских права. Логични закључак је да кад би се људска права и верске слободе у потпуности поштовале, онда не би постојала потреба за поменутим сусретима!

Извештај се засебно осврће и на исказе припадника Православне Охридске Архиепископије, који наглашавају да су изложени малтретирању од стране неких медија, као и неоправданом праћењу од стране власти, укључујући и задржавања од стране граничара, малтретирања за која кажу да су базирана на њиховим верским убеђењима.

Забележено је да Архиепископ Јован и Православна Охридска Архиепископија не признају самопроглашену аутокефалност МПЦ.
Извештај нотира и чињеницу да аутокефалност МПЦ исто тако не признају ни остале помесне православне Цркве.

Извор: Православна Охридска Архиепископија