Амерички Стејт департмент о верским слободама у Републици Македонији: Постоје извештаји о дискриминацији заснованој на верској припадности

Амерички State Department је објавио овогодишњи Извештај о верским слободама у Републици Македонији. У Извештају је констатовано да власт у Републици Македонији није демонстрирала настојање ни ка побољшању ни ка уназађењу заштите верских слобода. Напомена да „нема настојања ка побољшању” недвосмислено упућује на чињеницу да постоје стања која свакако треба да буду побољшана!

У Извештају је забележено да постоје верске заједнице које се жале да се закон о регистрацији верских група не спроводи једнако. Извештај нотира да постоје и заједнице које се жале на политички утицај у процесу регистрације. Доминантна „МПЦ” остаје једина регистрована православна група! Сви остали захтеви за регистрацију православних су одбијени. Овим исказом у Извештају се потврђује позната пракса да држава штити монопол „МПЦ” и да недостаје целовита примена закона о регистрацији верских заједница јер у судском регистру постоји више одбијених него регистрованих верских заједница. У прилог реченом сведочи и онај део Извештаја у којем се каже да, иако нема државне религије, амандман Устава из 2001. године изричито наводи пет верских група: МПЦ, ИВЗ, Римокатоличку Цркву, Јеврејску заједницу и Евангеличко-методистичку Цркву. Чланови осталих верских заједница тврде да влада фаворизује МПЦ.

Затим је у Извештају наглашено да постоје и извештаји о друштвеној злоупотреби или дискриминацији заснованој на верској припадности, убеђењу или пракси.

Подсећамо јавност да против архиепископа Јована десет година у континуитету, чим се заврши један, отпочиње нови судски процес и да се он по шести пут налази у затвору. Судско-политички притисак је отпочео и против осталих епископа, монаштва и верника Православне Охридске Архиепископије. Део о корумпираном и исполитизованом судству се налази у Извештају Стејт департмента о људским правима.

Да има још много да се ради на пољу потпуног поштовања верских слобода свих грађана Републике Македоније подједнако, сведочи и онај део Извештаја у коме се каже да се амбасадор САД и други службеници амбасаде редовно сусрећу са верским групама и са владом, као део политике промовисања људских права. Логични закључак је да, кад би се људска права и верске слободе у потпуности поштовале, онда не би постојала потреба за поменутим сусретима.

Извештај се посебно осврће и на исказе припадникâ Православне Охридске Архиепископије, који наглашавају да су изложени малтретирању од стране неких медија, као и неоправданом праћењу од стране власти, укључујући и задржавања од стране граничара и малтретирања за која кажу да су заснована на њиховим верским убеђењима.

Забележено је да архиепископ Јован и Православна Охридска Архиепископија не признају самопроглашену аутокефалност „МПЦ”.

Извештај бележи и чињеницу да аутокефалност „МПЦ” исто тако не признају ни остале помесне Православне Цркве.

Извор: Православна Охридска Архиепископија