Анђели су наши наставници и заштитници

Анђели су наши наставници и заштитници
Анђели су наши наставници и заштитници
Анђели су наши наставници и заштитници
Анђели су наши наставници и заштитници

Празник Аранђеловдан, слава старог храма манастира Ћелије, традиционално у овој светињи прослављен је у великој молитвеној радости. У светој Литургији учествовао је и Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин, који је преломио славски колач, пожелевши срећну славу ћелијском сестринству и свом верном народу.

Све од Свете Тројице створено, видљиво и невидљиво, казује нам Свето писмо, створено је из љубави. Света Тројица стварала је бестелесне ангелске силе и људе као психо – физичка бића да би творевину учинила Црквом Божјом. Празник Сабора Светог архистратига Михаила Света Црква установила је да бисмо им се правилно обраћали, молећи их за заступништво , као своје наставнике и хранитеље наших душа и тела. Кад човек отвори врата свог срца, може да буде у разговору са анђелима, беседио је протосинђел мр Силуан (Мракић), секретар владике Милутина, на светој Литургији у манастиру Ћелије.

- Свети архангел Михаило, као архистратиг, командује војском бестелесних сила. Водио је небеску војску против палог анђела Луцифера у борби, која се из небеских сфера пренела у земаљске. Ми је данас водимо уз помоћ светих анђела и свих светитеља Божјих. Знамо да су свети анђели бића која славослове Бога. Бића, интелигентна и слободна, која су у присној заједници са Богом и уживају Његову благодат – поучавао је отац Силуан о улози ангела у Божјем плану о спасења човека и творевине.

Ми грешни знамо колико је лепо кад благодат Божја дотакне душе наше, а колико је тужно и очајно када се благодат удаљи од нас. У свету овом пуном искушења, треба да се наоружамо молитвама и упутимо их светим анђелима и Божјим угодницима.

- Заједно са целом јерархијом небеских сила треба да пођемо смело и неустрашиво у бој животни, који започиње унутар срца нашег. У срцу је огромно пространство, у коме змајеви, змије, гуштери, шкорпије и свакакве нечистоте, али и благодат Божја могу обитавати. Нека нам Господ помогне да се држимо истине Божје и упућујемо свете молитве Њему преко свих заштитника које нам је дао и у Небеском царству прославимо име Његово- закључио је протосинђел мр Силуан (Мракић) своју проповед на литургијском сабрању у част Аранђеловдана у манастиру Ћелије.

Славље је завршено трпезом љубави, коју је сестринство манастира, предвођено високопреподобном мати игуманијом Гликеријом, приредило за све учеснике свечаности.

Извор: Епархија ваљевска