Англикани и лутерани протоив војног напада на Сирију

Архиепископм кентерберијски Велби: Нарочито хришћани у тој области имају велики страх од тога шта ће се догодити наредних недеља

Евангеличка црква у Немачкој и Архиепископ кентерберијски, који је истовремено и поглавар Англиканске Цркве, Јустин Велби, упозорили су јуче на последице евентуалне западне војне интервенције у сиријском грађанском рату. Према Архиепископу, морало би се претходно преиспитати да ли ће војна акција изазвати непредвидиве последице по сав Блиски исток, јавља немачка католичка новинска агенција КНА у среду. Нарочито хришћани у овој области имају велики страх од тога шта ће се догодити наредних недеља.

Чланови Парламента би требало да се запитају да ли им је стање на Блиском истоку стварно добро познато, рекао је Архиепископ дневном листу „Деили телеграф“ пред саветовања Британског парламента планирано за четвртак о евентуалном војном ангажовању у Сирији. Између неангажовања и свргавања сиријског председника постоји и алтернатива, мисли Архиепископ. До сличног закључка је дошла и Евангеличка Црква у Немачкој:  Ни један политички проблем у Сирији или везан за Сирију не може се решити војним нападом, изјавили су повереник за миротворачка питања при Управи ове Цркве Ренке Брамс и бискуп за иностране послове Мартин Шиндехите јуче у Хановеру.

С обзиром на досадашње искуство са војним интервенцијама и оружаним миротворачким ангажовањима, Евангеличка Црква у Немачкој (лутеранска) показује сада велику суздржаност према интервенцији као средству разрешавању сукоба, казали су ови немачки великодостојници. У сваком случају, у рукама Уједињених нација је мандат за разрешење политичких размимоилажења и даљег успостављања мира.

Извор: Катпрес