Англиканска Црква добила прву бискупицу

Бискупица Либи Лејн рукоположена за свештеницу 1994. заједно са својим супругом Џорџом.

Англиканска Црква Енглеске је добила своју прву бискупицу, објавила је канцеларија председника Владе Дејвида Камерона. Она је постављена за викарног бискупа Стокпорта и тиме је подређена бискупу Честера у северној енглеској провинцији Јорку.

Посвећење ће обавити 26. јануара Надбискуп Јорка. Наиме, викарни бискупи у Англиканској Цркви немају своје бискупско седиште, а тиме ни своју сопствену катедралу. Рачуна се да ће тек од 2015. доћи до постављања дијецезалних бискупица. Ово из разлога пошто се до тада мора провести опсежан изборни процес. Бискупица Лејн је рукоположена 1999. за свештеницу заједно са својим супругом Џорџом и тиме су представљали први заједно рукополежени брачни пар у Енглеској Цркви.

Од 2007. године Либи Лејн (48) је била свештеница у једном месту југозападно од Манчестера, док се њен муж бави душебрижништвом на манчестерском аеродрому. Овај брачни пар има двоје одрасле деце.

Англикански Генерални синод је средином новембра дао коначно зелено светло за увођење жена у бискупску службу; иначе, по овом питању се годинама дискутовало у оквиру Цркве. У овом тренутку су упражњене дијецезе: Нотингам, Глостер, Оксфорд и Њукасл.

Трећина англиканског свештенства у Енглеској су жене и девојке. Ова државна Црква се почетком деведесетих година са малом већином гласова определила за увођење жена у свештеничку службу. Од тог времена Енглеска Црква се по питању рукополагања жена поделила на либерале и конзервативце. Међутим, већина англиканских националних Цркава у свету већ је дозволила рукополагање бискупица.

Будуће бискупице могле би постати чланице Горњег дома. Британски Парламент ће се већ ове недеље позабавити законским амандмандом према којем ће бискупице моћи лакше да уђу у Дом лордова него њихове колеге мушкарци. У овом тренутку у Горњем дому седи 26 бискупа Енглеске Цркве, међу којима и надбискупи Кентерберија и Јорка, као и бискупи Лондона, Дарама и Винчестера.

Рачуна се да Англиканска Црква у свету броји око 77 милиона верних. Поред Енглеске, постоји 38 англиканских националних цркава у 26 црквених провинција, међу којима у САД, у Аустралији, као и у афричким земљама. Световни поглавар ове Цркве је краљица, док је духовни поглавар њен примас који је истовремено и почасни поглавар Англиканске заједнице у свету, што је у овом тренутку Архиепископ Јустин Велби (58).

Извор: Катпрес (превод Р. Ракић)