Англиканска и Православна Црква желе да сузбијају ропство

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј и примас Англиканске Цркве Јустин осудили су савремене облике ропства. Предстојатељи Цркава Јустин Велби и Свјатејши Вартоломеј истакли: Цркве нису довољно чиниле против данашњег ропства. Архиепископ Јустин изјавио је у среду у Цариграду да је у данашње доба поробљавање снажније него икад пре. Оно је срамота за човечанство. Патријарх цариградски Вартоломеј апелује на међународну заједницу да сузбија све савремене облике ропства одговарајућим законима.

Поглавари ових двеју Цркава су издали заједничко саопштење на тему „Греси пред нашим очима“. Ту се истиче да Цркве нису довољно учиниле да сузбију данашње ропство. Према саопштењу, заједничка радна група треба да размотри како да се ојача заједничко ангажовање на овом плану. Према проценама Међународне организације рада (ILO), између 21 и 41 милион људи живе у условима сличним ропству, у шта спадају проституција и дечји рад.

Архиепископ Велби је истакао да је Енглеска Црква започела иницијативу против савременог ропства. Настоји се на испомагању бискупијама како да буду од користи жртвама ропства и како да се сузбијају структуре које подсећају на ропске.

Извор: Катпрес (превод – Информативна служба СПЦ)