Англикански поглавар Велби: ИД има итекако везе са исламом

Тврђење да терористичка милиција ”Исламске државе” (ИД) нема ништа са исламом, не служи никоме, вели поглавар Англиканске заједнице Јустин Велби.

Предстојатељи верских заједница морају устајати против дела екстремиста који се позивају на своју веру, захтева набискуп Кентерберија сходно једној вести објављеној у суботном издању лондонског листа „Daily Telegraph“.

Напросто негирање да злодела тзв. Исламске државе немају везе са правим исламом, штети само борби против ове екстремистичке идеологије.

Религиозно мотивисано насиље редуковати само на питање безбедности осуђено је на неуспех, упозорава надбискуп Кентерберија. Овај 60-годишњак огласио се о овоме на једном предавању на Institut Catholique у Паризу који му је уручио почасни докторат.

С обзиром  на религиозно знање које је у опадању, охрабрио је Велби хришћане у Европи да се одлучно укључују у друштвени живот. Континент (за Британце је то синоним за Европу) мора да из основа учи да разуме своју религију, и хришћани морају да се науче религиозној азбуци и да своје поруке другим људима разумљиво преносе.

”Уједињени богословски глас мора бити наш одговор на терор тзв. Исламске државе , и ми се не смемо колебати да га изрекнемо”, одлучно захтева англикански поглавар. У то спада и широко раширени наратив да ИД нема ништа са исламом, хришћанска милиција у Централно-афричкој републици ништа са хришћанима и хинду-националистичка прогони хришћана на југу Индије немају ништа са хиндузмом.

Извор KNA – припремио протопрезвитер Зоран Андрић, Минхен