„Античка грчка цитадела“ откривена испод јерусалимског паркинга

  Израелска управа за антиквитете објавила је у уторак да је решила „један од највећих археолошких мистерија Јерусалима“ тако што је ископала античку грчку цитаделу – Акру – укопану испод аутопаркинга.

Археолози су били у недоумици већ више од једног века око тачне локације Акре, коју је саградио селевкидски цар Антиох IV Епифан (215-164. пре Христа) да би контролисао Јерусалим и древни јеврејски храм који се тамо налазио.

Храм су порушили Римљани 70. године, а два муслиманска света места – Купола на стени и џамија ал-Акса саграђене су неколико векова касније. Место које је муслиманима познато као Племенито светилиште, а Јеврејима као Храмовно брдо, свето је за оба народа и данас је место честих спорова и сукоба.

Цитадела се помиње и у јеврејској књизи Макавејаца и у рукописима историчара Флавија Јосифа у 1. веку, али њена тачна локација до сада није била непозната.

Багери су открили део зида цитаделе, као и темељ куле „импресивних димензија“, рекли су у Управи за антиквитете.

„Ово сензационално откриће дозвоља нам да први пут реконструишемо распоред насеља у граду“ као што је био пре 2000 година, рекли су археолози.

Одрамбени систем утврђења је издржао све покушаје његовог освајања све док га није јеврејски вођа Симон Макавејац освојио 141. године пре Хр. након што је грчки гарнизон изгладњен током дуготрајне опсаде.

Антиох се памти у јеврејској традицији као човек који је обесветио јеврејски Храм и покушао да забрани јеврејске култне уредбе, изазвавши побуну Макавејаца.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)