Апел Антиохијског Патријарха у циљу ослобађања отетих архијереја

Бискуп Магдебурга Фајге прикључује се апелу

Председавајући Екуменске комисије Немачке бискупске конференције Бискуп Герхард Фајге захтевао је ослобађање двојице киднапованих православних митрополита у Сирији. Овим чином он се прудружио апелу многобројних других верских црквених великодостојника из целога света.

Апел су упутили православни антиохијски Патријарх Јован Х и сиријски православни Патријарх Мар Игњатије Зака. „Ми апелујемо на отмичаре да поштеде живот обојице отетих Архијереја, као и свих других отетих жртава“, каже се у изјави. Притоме се мора „све избећи“ што би могло да проузрокује верски сукоб.

Апелује се на читав свет „да се оконча криза како би Сирија поново била врт љубави према ближњем, безбедности и коегзистенције“. Цркве морају још и да „јасно ставе до знања да одбацују сваку врсу насиља која захвата људе на Блиском истоку“.

Поред тога, ови црквени великодостојници позивају „суграђане из свих исламских конфесија“, „да се супротставе злоупотреби човека. Јер злоупотреба је на делу ако се човек посматра као објекат, као штит у борби или као средство финансијске или политичке корупције“.

Извор: kat.net