Апел Његове Светости Патријарха српског Г. Павла за помоћ грчком народу

Драга наша духовна децо,

Свети Архијерејски синод Српске Православне Цркве, у својој седници од 6. септембра 2007. године, донео је одлуку да Српска Православна Црква са свим својим кћерима и синовима узме практичног учешћа у превазилажењу последица од пожaра који су задесили, нама увек драги и братски, грчки народ.

Слушајући тих дана вести о људским и материјалним жртвама, са великим болом и зебњом у срцу примили смо вест да је само за неколико дана, од 25. до 30. августа, на преко две стотине локалитета, изгорело преко 200 000 хектара зелених и обрадивих површина, маслињака и воћњака. Изгорела су цела села, а градови су били данима без струје. Угрожени су бројни историјски и културни споменици.

Међутим, све то материјално је неупоредиво и безначајно у поређењу са живим иконама Божјим, са људским жртвама, којих је до сада идентификовано 65, али се страхује да ће их бити и више. Најпотреснији је, свакако, пример пронађених угљенисаних телa мајке са четворо деце.

Знајући да је хришћански саучествовати у патњи и болу сваког ближњег подједнако, а нарочито грчког народа који нам је увек пристизао у помоћ, а нарочито од 1991 године до данас, Свети Архијерејски Синод је донео одлуку да се прикупља материјална и финансијска помоћ за пострадале епархије сестринске нам Грчке православне цркве, нарочито на Пелопонезу и Евији.

Драга наша децо духовна, позивамо вас да, у границама својих могућности, организовано преко ваших парохијски управа, односно црквених општина и потом Епархија, приступите прикупљању помоћи која ће, преко Светог Синода наше Цркве и Архиепископије Атинске, бити прослеђена пострадалим Митрополијама и Епархијама поменутих области.

Апелујемо на сва јавна предузећа, а нарочито на дрвопрерађивачка да грађевинским материјалом помогну обнављање спаљених села.

Уверени да ћемо, као народ који је доживео страдања, разумети патњу других и да ћемо примити милост и наћи благодат за благовремену помоћ (Ср. Јев 4,16), која ће значити много онима којима је потребна, очинским вас благосиљамо.

AEM и Патријарх српски

Председник
Светог архијерејског синода