Апел Скупштине Светског савета Цркава за ослобођење отетих митрополита

Хитно ослобађање двојице отетих митрополита сиријског града Алепа, грчког православног Митрополита Павла Јазигија и сиријског православног Митрополита Јована Ибрахима, затражили су учесници десете Скупштине Светског савета цркава у јужнокорејском граду Бусану. Истовремено су захтевали да светска заједница означи отимање обојице митрополита као „злочин против читавог човечанства“.

Ову двојицу митрополита су „непозната лица“ киднаповала 22. априла на путу за Алепо недалеко од турско-сиријске границе. Сви напори око њиховог ослабађања остали су до данас безуспешни.

„У Сирији имамо утисак да је отмица ових двојице јерараха и отмица других хришћанских свештеника и верника удар на хришћанство у свету“, рекао је у Бусану сиријски православни Митрополит Евстатије Мата Роам, који је, иначе, Патријархов викар за сиријске избеглице и раднике исељенике у Европи.  „Окупили смо се овде у Бусану да се залажемо за мир и правду. Али где су мир и правда за двојицу митрополита који су симбол наше хришћанске вере?“ Он је апеловао на скупштинске делегате да јасно и гласно кажу да је ово огрешење о принципе о миру и правди за које се Светски савет Цркава ангажује.

Један други духовник је напоменуо да у Сирији није само реч о ослобађању двојице духовника, већ и о повратку унутарњег мира међу хришћане који су се иселили из Сирије и, уопште, за хришћане на Блиском истоку. „Као хришћани апелујемо на водеће личности светске заједнице, пре свега на одговорне личности сваке земље која се сматра хришћанском, да нас помогну у залагањима око ослобађања ових архијереја.“

Извор: Катпрес