Апел верских лидера Аустралије Председнику владе и Скупштини да одрже право значење брака

Четрдесет један верских лидера из Аустралије, представника већих и разноврсних вера и култура, упутило је отворено писмо Председнику владе Аустралије Г. Тонију Аботу, позивајући га да се одупре покушајима да се редефинише значење брака у Савезној скупштини.

„Као вође великих аустралијских верских заједница пишемо да изразимо озбиљну забринутост коју ми, и припадници наших вера, делимо поводом предлога закона који је, или који ће бити, предложен у Савезној скупштини, којим бу била промењена дефиниција брака у Аустралијском закону", каже се у саопштењу.

„Дефиниција брака садржана у Федералном Закону о Браку, 1961. да је брак „заједница мушкарца и жене, изузимајући све остале, у коју добровољно улазе за цео живот" – одражава истину дубоко укорењену широм многих различитих заједница, вера и култура".

38 потписника овог писма укључује Католичке и Англиканске архиепископе Сиднеја, поглавара Лутеранске цркве, Епископе различитих Источних и Православних Цркава, хришћанске пасторе представнике већих Протестантских деноминација, главне рабине из Јеврејске заједнице и лидере из Сунитске и Шиитске Исламске заједнице.

Патње и неправде којима су често изложени људи са истополном привлачношћу треба да буду „осуђене", али то „не захтева додатно разарање традиционалног схватања брака", рекли су лидери.

Верске вође су указали да досадашњу аустралијску законску дефиницију брака, као заједнице мушкарца и жене, дели и огромна већина нација и култура, које представљају 91 посто глобалног светског становништва. Они су нагласили потребу да се очува традиционалан брак због добробити деце: "као пар, две особе истог пола нису у могућности да пруже детету и мајчинство и очинство. Само институција брака између мушкарца и жене има себи својствену способност да деци обезбеди оба ова темељна сродства и односа, толико неопхона за наш људски идентитет и развој."

У саопштењу је истакнуто да би редефинисање брака имало последице на све: „У оним земљама у свету где је већ промењена дефиниција брака, овакво схватање породило је прогоне и законске осуде појединаца и институција који нису сагласни са новом дефиницијом брака. Ово нарушава не само слободу вере, већ и право на савест, убеђење и удруживање, и право родитеља да децу васпитавају према сопственим назорима."

ПИСМО ПРЕМИЈЕРУ

5. јуни 2015.

Г. Тони Абот
Председник владе
Савезна Скупштина
Канбера А.П.Т. 2600

Уважени председниче владе,

ПРЕДМЕТ: Предлог закона о редефинисању брака да се омогући "брак истополних"

Као представници великих аустралијских верских заједница пишемо да изразимо озбиљну забринутост коју ми, и припадници наших вера, делимо поводом предлога закона који је, или који ће бити, предложен у Савезној скупштини, којим бу била промењена дефиниција брака у Аустралијском закону. Дефиниција брака садржана у Федералном Закону о Браку, 1961. да је брак "заједница мушкарца и жене, изузимајући све остале, у коју добровољно улазе за цео живот" - одражава истину дубоко укорењену широм многих различитих заједница, вера и култура.

Подржавање брака као узајамне љубави мушкарца и жене, отворене за дар рађања деце, није нетрпељивост и предрасуда. Много пута кроз историју, и нажалост до данас у многим местима, људи са истополним привлачношћу трпе неправду. То је за осуду. Требало би да обезбедимо да наша браћа и сестре истополне оријентације буду третирани са достојанством и дужним поштовањем које приличи сваком љуском бићу. Међутим, то "не захтева додатно разарање традиционалног схватања брака.

Огромна већина народа и култура има исто схватање брака као и ми

Због пресудне улоге коју брак има као расадник срећније будућност заједнице, и његове одговорности да увек делује у најбољем интересу деце, владе широм света прихватају и регулишу брак. Својом дефиницијом брака, као заједнице мушкарца и жене, а не „истополног брака", Аустралија не само да се не разликује, него је напротив истоветна са великом већином светских народа, који представљају 91 постотак укупног светског становништва.1 До данас, само је 21 држава, од 193 државе чланице Уједињених Нација, променила законску дефиницију брака да би укључили и истополне заједнице.2 Међународни судови и даље прихватају истину да је брак заједница мушкарца и жене усмерене ка рађању и подизању потомства.3

Као што је Комитет за Људска Права Уједињених Нација потврдио, "право на брак и оснивање породице", изражено у Универзалној Декларацији Људских Права и другде, "подразумева, у основи, могућност рађања".4 Ово наглашава кључну разлику између брака мушкарца и жене и везе између два мушкарца или две жене. Износити ово мишљење јавно и подржавати га законом није нетрпељивост, већ признавање легитимне разлике.

Повезивање са децом је оно суштинско што брак означава

Због добробити деце и са намером да охрабри мушкарце и жене да се посвете једно другом и своме потомству, браку између мушкарца и жене држава је увек одавала посебно признање и подршку. Предложени закон подрива овакво схватање брака и поставља жеље одраслих изнад интереса деце и не успева да прихвати истину да су деца основни разлог да држава признаје и законски регулише брак.

Нажалост, свесни смо чињенице да се неки бракови и породице распадају, али стабилни, пуни љубави, бракови обезбеђују најповољније услове за одгајање и васпитавање деце. Брак између мушкарца и жене даје деци најбољу могућност да буду вољена и одгајана од стране својих биолошких родитеља, мајке и оца. Таква породична структура је најподеснија и примерена праву деце да знају ко су, и како су постали. Крајњи успех детета је најзначајније повезан са оваквим саставом породице.5

Било која одрасла особа може да воли дете и брине о њему, али као пар, две особе истог пола, нису у могућности да пруже детету искуство и присност и мајчинства и очинства.6 Само институција брака између мушкарца и жене има себи својствену способност да деци обезбеди оба ова темељна сродства и односа, толико неопхона за наш људски идентитет и развој.

Предложени закон заједници шаље збуњујуће поруке о браку. У време када је брак већ значајно подложан стресовима и притисцима, позивамо вас да урадите све што је у вашој моћи да подржите брак – не да подривате његову суштину и значај, понајвише, због деце.

Последице редефинисања брака

Другачије схватање и описивање брака, као што искуство неких земаља већ показује, имаће далекосежне последице за све, пошто аутентичност брака убрзано постаје истина која не може бити изражена слободно (без опасности да буде изложена подсмеху, етикетирању, па чак и законским осудама). Створиће се законска рањивост за милионе Аустралијанаца који ће увек сматрати да је брак заједница само између једног мушкарца и једне жене, и који су ушли у брак на основу таквог схватања. У оним земљама у свету где је већ промењена дефиниција брака, овакво схватање породило је прогоне и законске осуде појединаца и институција који нису сагласни са новом дефиницијом брака.7 Ово нарушава не само слободу вере, већ и право на савест, убеђење и удруживање, и право родитеља да децу васпитавају према сопственим назорима. Покушај решавања ових и оваквих појава кроз „изузећа" од законских прописа показује се безвредним у искуствима оних земаља које су већ редефинисале брак.8

Апелујемо на Вас и остале посланике у Скупштини да подржите закон Аустралијске Федерације који се односи на брак као заједницу мушкарца и жене и наставите деловање за опште добро нашег друштва пружањем подршке истинском браку.

Било би нам драго да се састанемо са вама и другим скупштинским посланицима и лино разговарамо о овом питању.

Одани Вам,

Pastor Ross Abraham
National Chairman of the Movement
International Network of Churches

Rev Fr Youssef Akladeos
Coptic Catholic Church

Pastor Wayne Alcorn
National President
Australian Christian Churches

Rev Dr Andrew Ball
Executive Ministry Director
Churches of Christ NSW

Mar Yakoob Daniel Bolis
The Ancient Church of the East

Rt Rev David Cook
Moderator General
Presbyterian Church of Australia

Elder Jeffrey D Cummings
Quorum of the Seventy – Australia
The Church of Jesus Christ of the Latter-day Saints

His Grace Dr Bishop Daniel
Bishop
Coptic Orthodox Church - Diocese of Sydney & Affiliated Regions

Most Rev Dr Glenn N Davies
Archbishop
Anglican Diocese of Sydney

Rev Fr Rahal Dergham
Syrian Catholic Church

His Grace Bishop Mihail Filimon
The Romanian Orthodox Bishop of Australia and New Zealand

Most Rev Anthony Fisher OP
Catholic Archbishop of Sydney
Chair, Bishops Commission for Family, Youth and Life

Bishop George of Canberra
Vicar Bishop for Metropolitan Hilarion
Russian Orthodox Church Outside of Russia
Rev Ken Graham
President
Christian and Missionary Alliance of Australia

Rabbi Mordechai Gutnick
President Rabbinical Council of Victoria
Senior Dayan - Melbourne Beth Din (Jewish Ecclesiastical Court)

Rabbi Moshe D Gutnick
Senior Dayan - Sydney Beth Din

Bishop Irinej
The Serbian Orthodox Metropolitanate of Australia and New Zealand

Rev Keith Jobberns
National Ministries Director
Australian Baptist Ministries (Baptist Union of Australia)

Mr Hafez Kassem
President
Muslims Australia - Australian Federation of Islamic Councils Inc

Sheikh Shafiq Abdullah Khan
Chairman of Australian Islamic Cultural Centre
Chairman, Auburn, Liverpool and Wollongong Mosques

Rev Mark Lieschke
Bishop
Lutheran Church of Australia, NSW District

His Eminence Mor Malatius Malki Malki
Metropolitan Archbishop
Syrian Orthodox Church in Australia and New Zealand

Sheikh Kamal Mousselmani
President
Supreme Islamic Shiite Council of Australia

Pastor Phillip Mutzelburg
President
Acts 2 Alliance, Qld

His Grace Bishop Haigazoun Najarian
Primate
Diocese of the Armenian Church of Australia and New Zealand

Most Rev Amel Shamon Nona
Archbishop
St. Thomas Chaldean Catholic Diocese of Australia and New Zealand

Rt Rev Mark Powell
Moderator
Presbyterian Church of NSW and ACT

Dr Phil Pringle
Founder and President
C3 Church Global

Most Rev Robert Rabbat
Bishop
Melkite Catholic Eparchy of Australia and New Zealand

Rev Rex Rigby
National Superintendent & South Qld District Superintendent
Wesleyan Methodist Church of Australia

Metropolitan Archbishop Paul Saliba
Primate
Antiochian Orthodox Archdiocese of Australia, New Zealand and the Philippines

Mr Lyle Shelton
Managing Director
Australian Christian Lobby

Rev Mgr Basil Sousanian
Armenian Catholic Church

Pastor Chester Stanley
President
Seventh-day Adventist Church - Australia

His Eminence Archbishop Stylianos
Primate
Greek Orthodox Church of Australia

His Grace Anba Suriel
Bishop
Coptic Orthodox Church - Diocese of Melbourne & its Affiliated Regions

Pastor Wayne Swift
National Leader
Apostolic Church Australia

Most Rev Antoine-Charbel Tarabay
Bishop
Maronite Diocese of Australia

Rabbi Yehoram Ulman
President Rabbinical Council of NSW
Senior Dayan - Sydney Beth Din

Pastor Bill Vasilakis
Senior Minister, Christian Family Centre
National Chairman, CRC Churches International

Mar Meelis Zaia AM
Archbishop
Assyrian Church of the East

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска