Аранђеловдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Аранђеловдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Аранђеловдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Аранђеловдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови
Аранђеловдан прослављен у манастиру Ђурђеви Ступови

Сабор Светог архангела Михаила и осталих бестјелесних сила, прослављен је, свечано и молитвено, 21. новембра 2016. године у Катедралном манастиру Епархије будимљанско-никшићке, Ђурђевим Ступовима. Свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије, служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Празничном богослужењу присуствовао је, у великом броју, вјерни народ беранског краја, којима је данашњи дивни празник Сабор Светих архистратига Божјих Михаила, Гаврила и осталих сила бестјелесних, честитао Преосвећени Епископ Јоаникије.

Он је казао даСвети анђели Божји прослављају на Небесима, пред Престолом Божјим, име Бога нашег Пресвете Тројице, Оца и Сина и Светог Духа,пјевајући духовне химне које стижу и до нас на земљи. Анђели небески силазе на земљу нарочито када се врше свете службе Божје и сваки хришћанин, сваки хришћански народ има анђела чувара, који је повјерен од Бога том народу да га чува, да од њега не одступа и да га подстиче на добра дјела, на слогу, на међусобну љубав, на јединство.

-У Старом завјету откривено је да је јеврејски народ имао као чувара Светог арханђела Михаила. И ми у Црној Гори, у великом броју,прослављамо Светог арханђела Михаила, а славили су га и Свети Немањићи, који су старим поријеклом из Црне Горе. Они су прослављали управо овај празник, па можемо сматрати да је Црна Гора и српски народ под покровитељством Светог арханђела Михаила“, казао је владика Јоаникије.

Владика је додао да су Васојевићи, према једном старом и лијепом предању на које су веома поносни, родом од Немањића. Не зна се поуздано по којој линији овај јак српски коријен води поријекло од Немањића, али празник Сабора Светог архангела Михаила и Васојевићи прослављају као своје крсно име. -Као што рекосмо, драга браћо и сестре, анђели Божји нас подстичу на добра дјела, стављају добре, богоугоднемисли, добре намјере у срца наша, па да поменемо нешто што својим очима сви можемо видјети: колико је храмова обновљено у Црној Гори у посткомунистичком времену и на који начин је обнављано. Ова духовна обнова, која је захватила Црну Гору последњих 20-ак и нешто више година, то је од Бога, а управо су анђели Божји стављали добре мисли у срца људи који су обнављали светиње да обнове дом Божји. Доста тога је урађено, ради се још и, хвала Богу, то је лијепо, али, треба да знамо да има нешто још важније. Обнова храмова треба да послужи обнови оног духовног храма, невидљивог, вјечног, неразоривог, нематеријалног, невешчаственог, а то је обнова душе, обнова духовности, обнова храма у срцу нашем“, бесједио је Његово Преосвештенство Епископ Јоаникије, поручујући да је дошло вријеме да тај храм у срцима нашим провјетримо, да се очистимо од наслеђа безбожничког, паганског, братоубилачког, злочиначког, мрачног, богохулног.

-Свега тога је било у нашем народу. Знамо сви, скоро да нема дома у Црној Гори којег се то зло није дотакло, а од тог наслеђаостало је још до дана данашњег. Права обнова не почиње споља, него почиње изнутра, од нашег срца и анђели небески које је Бог послао да нас чувају, да нас подстичу на добра дјела, управо, мотре на тај храм душе наше. Тај храм треба да се обнови, да се одухови, да се провјетри, да се освијетли Божјом свјетлошћу, да се умирише духовним миром, а то је права и чиста вјера. То је љубав, то је молитва, то је кад духовни,да се он уздигне до престола Божјег и да смо у заједници са Богом, да с Њим разговарамо, да Њега славимо и да благодаримо на Његовим доброчинствима, на Његовој љубави, на Његовој милости којом нас милује у све дане живота нашег, поручио је владика Јоаникије.

Како је Аранђеловдан крсна слава Његовог Преосвештенства Епископа Јоаникија и бројних свечара беранског краја освештани су и преломљени славски колачи. Благосиљајући вјерни народ Преосвећени Епископ је узнио молитву да данашњи дивни и свијетли празниксвима буде на радост, на здравље, а онима који славе да буде срећна и благословена слава. -Божји благослов на ваше домове, на ваше породице, на ваше госте, на људе који вам долазе са љубављу. Има тога у нашем народу, има добра, а има и онога што није добро. Оно што је добро треба чувати и унапређивати, даће Бог, анђели небески да помогну, светитељи Божји да помогну, а и ми да се потрудимо, па ће Бог дати да буде све добро, закључио је Његово Преосвештенство.

Заједничарење у славу Светог Архангела Михаила настављено је за трпезом љубави уз коју су бројни гости и вјерни народ честитао славу нашем Епископу, пожеливши да га благодатно заступништво Светог архистратига Михаила прати на многаја и благаја љета.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка