Аргентина неће признати Косово

Аргентина БУЕНОС АЈРЕС, 29. фебруара (Танјуг) - Аргентина неће признати једнострано проглашену независност српске покрајине Косова, зато што би то био опасан преседан у међународном праву који није у националном интересу Аргентине, изјавио је данас у Буенос Аиресу аргентински министар иностраних послова Хорхе Тајана (Jorge Taiana). "Аргентина неће признати Косово као независну државу све док не буде решено питање Малвина", нагласио је Тајана у изјави данашњем издању дневника "Кларин" из Буенос Ајреса.

Малвини( Британци их зову Фолкландска острва) је територија у Атлантском океану коју Лондон држи под контролом од 1833. године. Аргентинци су 1982. године ратом покушали да врате та острва под свој суверенитет, али без успеха, пошто су Британци победили у том "блицкригу".

Министар Тајана је објаснио да Аргентина данас жели да Малвине врати у свој посед политичким путем, преговорима са Великом Британијом.

"Ако бисмо признали Косово, које је једнострано, без споразума са Србијом, прогласило независност, поставили бисмо опасан преседан који би озбиљно угрозио наше шансе за политичко решење проблема Малвина", изјавио је аргентински шеф дипломатије, додајући да "председник републике Кристина Фернандес Киршнер неће, тим поводом, дати никакву званичну изјаву", али да "признања Косова сигурно неће бити".

Подсећајући да је 1999. године Аргентина гласала у УН за Резолуцију 1244 Савета безбедности, Тајана је рекао да се његова земља "тада залагала, баш као што се и сада залаже, за поштовање принципа територијалног интегритета".

"Не треба заборавити да се у Резолуцији 1244 изричито каже да се спор мора решавати споразумом или преговорима заинтересованих страна", нагласио је Тајана.

"Независност Косова је лош преседан за Малвине, Баскију, Гибралтар и северни део Кипра, за Мађаре који живе у Румунији и за друге мањине у Европи", пише "Кларин" цитирајући мишљење неименованих званичних аналитичара у Буенос Аиресу.