Архелолози истражују једну од најстаријих цркава у Великој Британији

Ускоро ће почети археолошка ископавања на месту једног од најстаријих хришћанских светиња у Великој Британија. У питању је капела Светог Пирана крај Перанпорта, у Корнволу, на југозападу Енглеске.

Грађевина која је подигнута у 5. и 6. веку, покривена је са песком и окружена бетонским силосом 1980. године да би се заштитила од лоших временских услова. Сада су стручњаци дали „зелено светло“ да крену ископавања, тако да ће започети у фебруару или марту 2014. године.

Капела Светог Пирана сматра се најстаријом хришћанском црквом од камена у Британији. Њени остаци су откривени касно у 18. веку. Прва ископавања су овде вршена 1835. и 1843. године, током којих је откривено неколико људских скелета, од којих је један био без главе.

Према предању, капелу је саградио свети опат Пиран (+ 480.г., обележава се 5./18. марта),  који се поштује као светац заштитник Корнвола, заједно са Светим Петроком и Светим Арханђелом Михаилом. Застава Корнвола, на којој је бели крст на црној позадини, назива се „застава Светог Пирана“.

Свети Пиран је дошао у ове крајеве из Ирске. Према предању, ирски пагани су обесили млински камен око његовог врата и бацили га с литице у олујно море.  Море се одмах смирило и свети Пиран се докопао песковитих плажа Корнвола, које се данас зову Перанзабуле. Свети Пиран је живео као пустињак близу Педстоуа све док га нису локални хришћани открили. Наиме, отишли су до њега и замолили га да оснује манастир који је постао познат као Ланпиран. Свети Пиран је постао његов опат (игуман).

Свети Пиран се сматра заштитником експлоатације  рударства (калаја). Корновол је био познат по рудницима калаја пре него што су га Римљани освојили.  Према предању, светац је сахрањен у Перанзабулама. Касније његове мошти су откривене и од тад се чувају у неколико цркава.

* * *

Најстарија црква у Енглеској, која је остала скоро потпуно нетакнута јесте малена црква Светог Петра-на-зиду, у малом градићу Бредвел-он-Си, у грофовији Есекс. Цркву је подигао свети бискуп Сед, просветитељ Есекса, 654. године. Најстарија дрвена црква у Енглеској је црква Светог Андреја у селу Гринстед у Есексу. Зидови цркве потичу од 9. или 10. века.

Извор: Pravoslavie.ru