Археолошко откриће: ретки артефакти из Христовог времена пронађени у сиротишту у Јерусалиму

Археолози у Израелу су „задивљени и изненађени“ после налажења артефаката који потичу из Исусовог времeна у локалном сиротишту и војном комплексу у Јерусалиму. Израелска управа за старине изјавила је ове недеље да је пронашла бројне ретке и важне предмете, неке који потичу из времена Другог храма, укопане дубоко испод Шнелеровог комплекса у Јерусалиму, који је претходно служио као сиротиште.  а касније као база израелске војске.

Шнелеров комплекс је прво служио као сиротиште у 1800-тим, а онда као окупациона област за немачке војнике током Првог и Другог светског рата. Касније је постао база за израелске одбрамбене снаге.

„Ми смо задивљени и изненађени остацима које смо овде нашли,“ изјавио је Амит Реем у име Израелске управе за старине. Рем је додао да открића служе као доказ да Јерусалим има богату археолошку историју. „Ово је магија Јерусалима. Све су слојеви испод слојева на једном месту,“ рекао је археолог.

Према Фокс Њуз, археолози су нашли фасцинантна открића у комплексу након што су добили налог да копају на том месту пре почетка изградње стамбеног комплекса у овом крају.

Такође је пронађена једна купаоница, заједно са унутрашњим системом за грејање, као и јеврејско насеље из 63. године пре Христа.

„Поред купаонице нашли смо јаму – можда ритуалну купку (Микие) из периода Другог храма. Пуна је керамичких и стаклених посуда“, рекао је Рем. „Све је доказ да су скоро пре 2000 година Римљани стигли у Јерусалим и, после уништења града 70. године, војници су окупирали ову кућу, и пронашли смо археолошки доказ из тог периода.“

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)