Археолози ископали тканину која потиче из времена царева Давида и Соломона

Израелски археолози открили су делове „сјајно очуване“ тканине, коже и зрневља старих 3000година, који потичу из времена библијских царева Давида и Соломона.

Ово је прво откриће тканине која потиче из 10. века пре Христа и „стога пружају први физички доказ“ шта су становници Свете земље носили, каже Ерез-Бен-Јосиф, вођа археолошког тима са Универзитета у Тел Авиву који је управљао ископавањем.

Ископавање обављено у јужном Израелу у древним рудницима бакра у Темни, за које се верује да представљају место чувених рудника цара Соломона, обављено је крајем јануара и почетком фебруара ове године.

Тканине, величине само 5 са 5 центиметара, остаци су одеће, шатора,  ужади, каблова и торби. Оне су сачуване захваљујући екстремно сувим условима Темне, рекли су археолози.

Бен-Јосиф каже да тканине, које варирају у стилу ткања, боје и украса, пружају „нову и важну информацију“ о „Едомцима“, потомцима Исава, коју су се често борили против Израиља и који су радили у рудницима Темне.

„Тканине луксузног квалитета красиле су висококвалификоване, високопоштоване занатлије који су управљали бакарним пећима,“ изјавио је Бен-Јосиф. „Они су се бавили топљењем бакра, што је представљао веома компликован процес.“

Ванеса Воркман, члан тима за ископавање и анализу, рекла је да је јеврејска Библија препуна података везаних за тканине и боје. „Плаве боје и зелене боје и црвене боје и оно што су високи свештеници носили, кивот (дарохранилица). Рубље, вунене тканине.“ Воркманова је истакла да је откриће у Темни „потврда“ библијских текстова. „Оно оживљава пустињску културу тога времена“.

Извор: Православие.ру (превод Информативне службе)