Археолози направили тродимензионалне слике сиријских историјских места које је ИСИЛ уништио

Француски и сиријски археолози заједно раде на постављању на интернет неких од сиријских најцењенијих историјских локација у виду тродимензионалних слика, након што је сиријска историја постала жртва терористичке групе „Исламска држава“.

Пројекат познат као База података од милион слика представља резултат сарадње између француске компаније за обраду слика Иконем и Сиријског генералног директората за старине и музеје (DGAM).

Заједно са тродимензионалним репликама познатих историјских локација, као што је Умајадска џамија у Дамаску и позната Тријумфална капија у Палмири, археолози ће такође поделити важне артефакте и музејске експонате на интернету као начин да се сачува сиријска историја.

Мамун Абдулкарим, који надгледа пројекат дигитализације, рекао је АФП-у да је циљ овог пројекта да се пружи решење за „драматичну ситуацију у нашој земљи“, која наставља да проживљава уништавање од стране Исламске државе.

„Решење пружа нашим археолошким локацијама стварну наду у ренесанс и омогућава да сећање на њих буде сачувано, без обзира на то шта се деси,“ рекао је он.

Идеја да се дигитализује сиријска богата историја настала је након што је терористичка група Исламска држава почела прошле године да уништава археолошка места.

Извор: Православие.ру (превод: Информативна служба СПЦ)