Архепископ кентерберијски посетиће Москву

Предвиђени су састанци англиканског примаса Велбија са патријархом Кирилом и митрополитом Иларионом

Поглавар Англиканске заједнице, архиепископ Јустин Велби посетиће Москву од 20. до 22. новембра 2017. Званични разлог  посете јесте увођење у службу новог капелана Малколма Роџерса при цркви Св. Андреја у Москви. Архиепископ Велби састаће се и са патријархом Кирилом и са председником Одељења спољних црквених послова Московске Патријаршије митрополитом Иларионом (Алфејевим).

Контакти између Англиканске Цркве и Руске Православне Цркве датирају из 17. века. Међутим, званични богословски дијалог између Англиканске Цркве и Православне Цркве отпочео је 1973. године. Прва фаза овог дијалога окончана је Московском заједничком изјавом донетом 1976. године. У међувремену, овај дијалог је у четвртој фази, а тематски фокус је богословска антропологија.

Предстојећа посета англиканског примаса у Москви одвија се у позадини недавних теолошких разговора између англикана и православних. Тако је од 14. до 21. октобра о.г.  заседала међународна комисија за теолошки дијалог између англикана и православних у Слијеми (Република Малта). Дискусија се фокусирала на теолошко схватање људске личности у духу англиканско-православне Заједничке изјаве из 2015. године "По слици Божјој: антропологија препуна наде" усвојене у Буфалу. Слијема се бавила практичним последицама овог истраживања, посебно с обзиром на проблема животне средине и на крај живота.

Разматрана су на четири документа: "Православни приступ екологији", "Љубав Божја и рањивост стварања", "Англикански приступи смрти и умирању" и "Еутаназија и православно гледиште". За сваки од ових докумената англикански и православни коментари достављени су у писаној форми. У разговорима Комисије у вези са све четири теме постигнут је "изузетан степен богословског сагласја".

Извор: Катпрес (с немачког Р.Р.)