Архиепископ албански још једном о Светој Софији

Catholic Bishops in Turkey: Status of Hagia Sophia is issue concerning TurkeyГоворећи на телевизији ЕРТ, Његово Блаженство архиепископ албански Анастасије окарактериосао је Ердоганову одлуку да Аја Софију претвори у џамију као „културни џихад“ и напоменуо да ова одлука „подсећа на стара мрачна времена“.

Изјава архиепископа албанског  Анастасија:

„Ова одлука о Светој Софији јесте врста културног атака, то је  културни џихад. Последњих година сви озбиљни људи, и хришћани и муслимани, осудили су све облике светог рата познатог као џихад. До сада је постојао исламски сензибилитет који је поштовао лепоту Свете  Софије. Међутим, некритички фанатизам настоји да експлоатише, да украде лепоту најлепше цркве неподељеног хришћанства.

Ова одлука је једна од ових страшних одлука и поступака који подривају највећу наду и напор нашег времена. А то је мирни саживот религија и култура. Ова одлука враћа нас у мрачна времена.

Више пута сам имао прилику и наглашавам да је додавање ’горива’ религије на ватру како би се служило националистичким сврхама грех и грешка. Племенита сврха религије је зацељивање рана и смиривање душа људских бића. Да промовише културу, а не да ретроградира.“

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)