Архиепископ Амфилохије: О преовладавaњу суштине над формом у литургијском животу наше Цркве

Митрополит Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јутрос, 12. августа 2008. године, Свету Архијерејску Литургију у капели Светог Симеона Мироточивог у двору Српске Патријаршије и том приликом у чин ђакона рукоположио дипломираног теолога Дејана Вујића из Београда.

Митрополит Амфилохије је започео беседу упоредивши стање Јевреја и муслимана под законом обрезања и хришћана који су по благодати синови и кћери Божије у Васкрслом Богочовеку Христу. Такође, указао је на аналогију између Светиње над светињама Соломоновог храма и Пресвете Богородице чија је утроба Светиња над светињама.

Митрополит Обе паралеле искористио је да истакне преовладавање суштине над формом у православном литургијском животу Српске Цркве.

- Затворене двери и читање молитава тајно не одвајају ли лаике од суштинског разумевања садржаја Свете Литургије? Ако се раздире завеса у јеврејском храму у тренутку Христове Крсне смрти, ко смо ми да је поново навлачимо, враћајући се обоготворењем затварања двери старозавјетном законичарству - беседио је Владика црногорско-приморски.

- А кад служашчи изговори: Са страхом Божијим и вером приступите! - ко смо ми да ускратимо православним хришћанима, припремљеним за Свето Причешће, да приђу Чаши? Ко сам ја да ускратим Господа ономе који пости сваку среду и петак и сва четири годишња поста, који живи у духу покајања и хришћанским животом - рекао је у својој беседи Архиепископ цетињски Амфилохије.

После Свете Литургије за трпезом љубави Архиепископ Амфилохије је наставио беседу цитирајући пример из предходне деценије Његове Светости Патријарха Српског Г. Павла који је смиреношћу својом служио Свету Литургију у сали која има столице и бину без олтарске преграде а са антимисом.