Архиепископ Анастасије - почасни грађанин Драча

Свечани чин уручења титуле „почасног грађанина“ приређен је у позоришту „Александар Мојсију“ 16. новембра 2016. године. Церемонију је организовала Општина Драч ккао би величала поглаваре све четири традиционалне верске заједнице у земљи, и то г. Хаџи Хафиз Сабри Кочија (постхумно); проф. др Анастасија, Архиепископа Тиране, Драча и све Албаније; надбискупа и Митрополита римокатоличког Тиране и Драча Рока Мирдиту (постхумно), и г. Врховног Великог Оца Хаџи Деде Решат Бардија (постхумно).

Догађај је почео  видео-снимком који је садржавао кратку биографију и изложење о раду сваког који је добио титулу.

Градоначелник Драча г. Вангјуш Дако обратио се присутнима пригодним говором. Било је пуно свештеника, интелектуалаца, великодостојника и верника (од којих су већина била православне вере). Потом је градоначелник уручио почасне титуле добитницима. Први је добио г. Сабри Кочи, а у његово име примио ју је његов син; после њега Архиепископ Анастасије, а потом г. Дако.

У име Решат Бардија титулу је примио садашњи Врховни велики отац, Баба Едмонд Брахимај, док је г. Рок Мирдитијеву награду примио свештеник из Драча.

За Архиепископа Анастасија ово је још једна почасна титула, после оних које је добио у Тирани, Корчи и Келчири. У градовима Корчи и Келчири две улице носе његово име.

Извор: ОСР (превод – Информативна служба СПЦ)