Архиепископ Анастасије посетио Ђирокастру

Архиепископ Анастасије посетио Ђирокастру
Архиепископ Анастасије посетио Ђирокастру
Архиепископ Анастасије посетио Ђирокастру
Архиепископ Анастасије посетио Ђирокастру

Ђирокастри Његово Блаженство Анастасије одслужио је Божанску Литургију на празник Рођења Пресвете Богородице у цркви Светог Харалампија у месту Дерми код Химаре, у присуству великог броја људи који су дошли да приме Свето Причешће и благослов свога архипастира. Саслуживао је Високопреосвећени Натанаило, митрополит Амантије, са свештенством.

Архиепископ Анастасије је пренео вернима напоре своје Цркве да се универзитетски колеџ „Логос“ прошири новим Факултетом хуманистичких наука и своју намеру да установи фондацију лицеја „Дух љубави“ у том крају, као и друге активности како би се ојачао духовни живот преко манастира Светог Теодора.

Архиепископ је посетио и цркву Светог Атанасија која је претрпела оштећења у лето 2016. године када су политичари сматрали да црква омета оближњу гаражу.

У Ђирокастри је обележена 20-годишњица рада црквеног лицеја „Часног Крста“, а тог истог дана по новом датуму, 9. септембра 2018. године, светкован је и празник Уздизања Часног Крста. На литургији су саслуживали митрополит Ђирокастре Димитрије и митрополит Киншасе (Конго) Никифор. Много верника, а посебно младих некадашњих ученика лицеја „Часног Крста“ , били су удружени у молитви благодарности Богу на његовим богатим даровима и у изражавању захвалности оснивачу њихове школе и свом архипастиру Блажењејшем Анастасију на напорима што је отворио школу у њиховој средини.

У својој проповеди је митрополит Никифор нагласио да се у свом мисионарском раду у Африци користи богатим искуством архиепископа Анастасија, који је такође био мисионар у афричким земљама, када се будућим члановима Цркве прилази у љубави Христовој без обзира на боју коже или углед у друштву. Он је нагласио значај и допринос овог црквеног лицеја за напредак Православља.

Са своје стране је архиепископ Анастасије подсетио на то да је 230 бивших ученика лично примало његову стипендију, а то су данас одговорни и вредни људи који су изградили своје породице и имају угледно место у друштву. Неки су дипломирали на другим факултетима или су успешни научници или професори, проповедници јеванђеља или раде у другој црквеној служби, администрацији, али никад неће заборавити да проносе своју православну веру стечену у овој установи.

Архиепископ је предложио да бивши ученици овог лицеја установе Братство високе школе „Часног Крста“ и с тим у вези објаве историјски преглед рада ове школе.

Извор: Албанска Црква (са енглеског Инфо служба СПЦ)