Архиепископ аустралијски Стилијан уснуо у Господу

Архиепископ Стилијан се упокојио у 25. марта 2019.г. у 83. години живота.

Архиепископ аустралијски Васељенске Патријаршије Стилијан рођен је у Ретимну на Криту 19. децембра 1935. године. Студирао је богословље на Богословској академији на Халки, где је дипломирао 1958. године.

Рукоположен је за јерођакона 1957, а за јеромонаха 1958. године. На постдипломским студијама у Бону, Немачкој,  на одсеку системско богословље и философија религије провео је од 1958. до 1966. године. Међу његовим професорима био је кардинал Јозеф Рацингер, потоњи папа Бенедикт XVI.

Године 1965, после својих постдипломских студија, постао је професор богословља на Атинском универзитету. Он је 1966. игуман манастира Влатадон у Солуну, где је био члан оснивач, па и  председник угледног Патријаршијског института за светоотачке студије.

Године 1973. Стилијан (Харкианакис) је изабран за архиепископа аустралијског и егзарха Океаније. Учествовао је у многим међуконфесионалним и међуправославним симпосионима.

Био је сапредседавајући Комисије за богословски дијалог са Римокатоличком Црквом, као и сапредседавајући  Комисије за богословски дијалог са Англиканском Црквом.

На Сиднејском универзитету предавао је богословље и духовност од 1975. године, а 1986. г. постао је први декан новоосноване Богословске академије Светог Андреја у Сиднеју, где је такође предавао.

Године 2014. постао је почасни доктор наука Одсекаа за педагогију Критског универзитета.

***

Митрополит Силуан је стекао докторат на Солунском универзитету 1969. на тему "Догматска конституција De Ecclesia Другог ватиканског концила", после чега је постао професор Солунског универзитета. Објавио је више радова систематског богословља и еклисиологије, и представљао је своју Патријаршију при Светском савезу Цркава и при вођењу билатералних богословских разговора. Када се повукао са положаја сапредседавајућег Комисије за богословски дијалог са католцицима 2003. године, објавио је рад "Неуспех богословског дијалога Православне и Римокатоличке Цркве".

Митрополит је познат и као писац есеја и песама, носилац је више међународних награда из културе и неколико почасних доктората. Када је аустралијска влада хтела да озваничи истополне бракове, Архиепископ је организовао протесте и прикупљање потписа и наменуо посебну икону Пресвете Богородице као заштитнице брака одредивши да се пред њом чита Акатист. Уредио је и неколико конференција на тему свете Тајне брака.

Извор: Ромфеа (са енглеског Инфо служба СПЦ и Б. Васиљевић)