Архиепископ фински у званичној посети Јерусалимској Патријаршији

Архиепископ фински у званичној посети Јерусалимској Патријаршији
Архиепископ фински у званичној посети Јерусалимској Патријаршији
Архиепископ фински у званичној посети Јерусалимској Патријаршији
Архиепископ фински у званичној посети Јерусалимској Патријаршији

У уторак, 29. априла 2014. Његово Високопреосвештенство Архиепископ карелијски и све Финске Лав отпочео је своју званичну вишедневну посету Јерусалимској Патријаршији. Током ове посете обишао је са својом делегацијом многобројне хришћанске светиње Свете земље.

Архиепископа Лава дочекали су на аеродрому Бен Гурион Митрополит капитолијски Исихије, Архиепископ јордански Теофилакт и директор Одељења за хришћанске послове у израелском Министарству вера  г.  Сезар Марги.

После овога, Архиепископа Финске званично су дочекали код Давидове капије представници Јерусалимске Патријаршије,  Патријархов повереник Митрополит капитолијски Исихије и чланови Братства Светога Гроба.  Такође су ту били присутни представници хришћанских Цркава у Јерусалиму, г. Сезар Марги, фински амбасадор у Израелу гђа Леена-Каиса Микола и велики број православних верника.

Одатле су прошетали до Патријаршије да би се сусрели са Његовим Блаженством Патријархом Теофилом и, усред звоњаве црквених звона, упутили су се у Свесвету цркву Васкрсења Христовог. Овде су се два поглавара  поклонили светињама, међу којима и Светом Гробу, где је Јеванђеље о Васкрсењу Архиепископ фински прочитао на финском језику. После овога упутили су се у Католикон, где је служена доксологија.

У Патријаршији је Његово Блаженство Теофило одликовао Архиепископа финског Великим  Крстом Витешког реда Светога Гроба у знак признања његовог  доприноса црквеном животу у својој земљи и залагању за правду и мир. Такође су му даривани панагија,  икона Богородице и књига Хризостома Пападопулоса о Јерусалимској Патријаршији. Архиепископ фински је са своје стране даривао Патријарха јерусалимског иконом Богородице из манастира Валама Православне Цркве Финске који носи назив „Јерусалимски“.

Архиепископ фински у Витлејему и околини

У среду, 30. априла 2014,  Митрополит фински Лав и његова делегација, у пратњи Митрополита капитолијског Исихија, наставили су поклоничко путовање у оквиру званичне посете Јерусалимској Патријаршији, пошавши из Витлејема. Овде му је приређен свечани пријем  у порти базилике Рождества Христовог, где су служени молебан и доксологија.

Поподне истога дана Архиепископ Лав је посетио манастир Св. Саве Освећеногу Јудејској пустињи, свети манастир Пастира у Пастирском селу и манастир Св. пророка Илије.

Архиепископ Лав посетио светиње у Јерихону

У петак, 2. маја 2014, Његово Високопреосвештенство Митрополит фински Лав, у пратњи Митрополита капитолијског Исихија, обишао је светиње јерихонске области. Прво је посетио манастир пророка Илије у Јерихону, који се налази поред  Закхејеве смокве, где су га срдачно примили игуман овог манастира, архимандрит Филомен са члановима јерихонске  православне пастве.

Из Јерихона се Архиепископ фински упутио у подножје горе Искушавања, где је видео изворе Пророка Илије. Из Хозевитског манастира Архиепископ Лав је посетио место крштења Господа нашега Исуса Христа и одслужио чин водоосвећења.

Са обале реке Јордана Архиепископ је кренуо у обилазак манастира Авве Герасима Јорданског, где га је угостио на трпези љубави игуман овог манастира, архимандрит Хризостом.

Архиепископ фински се поклонио светињама у Јерусалиму

У суботу, 3. маја, Његово Високопреосвештенство, Архиепископ карелијски и све Финске Лав, у пратњи Патријарховог повереника, Митрополита капитолијског Исихија, посетио је света поклоничка места унутар старог града Јерусалима, осим цркву Васкрсења коју је посетио првог дана: гроб Матере Божје и Покровску цркву у Гетсиманији, Гетсимански врт, место каменовања Светог првомученика и архиђакона Стефана, Маслинску гору и храм Вазнесења Господњег, зборницу Педесетнице на Сионској гори и цркву Свете Тројице, где се налази Патријаршијска богословска школа.

Извор: Јерусалимска Патријаршија