Архиепископ Иларион служио Литургију у манастиру Грачаница

Другог дана своје посете Епархији рашко-призренској, у среду 28. октобра Архиепископ волоколамски Иларион шеф Одељења за спољне послове Московске патријаршије, служио је архијерејску литургију у манастиру Грачаница. Литургији је присуствовао његов домаћин Епископ рашко-призренски Артемије са сестринством манастира, службеницима Епископије и верним народом. Архиепископу су саслуживали отац Ранђел Денић архијерејски намесник приштински, јеромонах Варнава и јерођакон Дамјан.

Посебан утисак на све присутне оставила је литургијска беседа руског архијереја:

«У име Оца и Сина и Светога Духа.

Чули смо у данашњем јеванђељском читању причу о томе како су ученици заједно са Спаситељем у чамцу пловили преко језера. То се догађало ноћу и усред ноћи је настала бура. Ученици су видели да чамац може да потоне зато што су таласи били велики, а Христос, уморан од напора, спавао је на крми. Тада ученици почеше да буде Исуса говорећи: Наставниче, Наставниче, погибосмо! Господ се пробудио и питао ученике: "Где је вера ваша". И забрани ветровима, и настаде велика тишина.

Ова јеванђељска прича нам говори о томе да Господ никада не спава, Господ је увек будан. Ако настаје бура и подижу се велики таласи, онда то допушта Господ. И само Господ може да заустави ту буру.

Када се око нас подижу таласи, када око нас настају конфликти, када непријатељство и злоба људска устају на нас, тада може да нам се учини да нас Господ оставља, да Господ спава. Али то је управо онај исти моменат када Господ пита свакога од нас: "Где је вера ваша?" А вера увек треба да буде тако чврста и тако снажна, да можемо одолети било каквим искушењима, да никада никакво непријатељство и никаква злоба не би могли да поколебају нашу веру.

Ви живите овде као на острву окруженом непријатељством иноверних који се према вама опходе са мржњом и одбојношћу. Многи православни хришћани који су живели на овој земљи данас су већ прешли на онај свет, а други су били принуђени да напусте ову земљу и да лутају по другим земљама и другим државама. Вас је Господ овде сачувао да бисте носили подвиг исповедништва, да би сте ви усред велике буре и великих таласа овога света били сачувани у спасоносној барци Божијој, у оном чамцу у коме не спава, него је будан Сам Господ.

Овај храм и овај манастир је тај божански брод, којим Господ Сам управља. Никакви таласи неће моћи да потопе тај брод. Неће моћи да га потопе зато што је овде Сам Господ, и зато што Господ не спава, него је будан. Зато што Он никада неће оставити Своје стадо и никада га неће напустити. И зато што врата пакла неће надвладати Цркву Христову.

Желим вам, драги Владико, драга браћо и сестре који овде живите и носите подвиг исповедништва, да вам Господ увек помаже како се вера ваша никада не би колебала, како Господ никада не би морао да вас пита "Где је вера ваша?", него да ваша вера буде показана вашим делима и самим тим што ви боравите овде, на овој многострадалној земљи. А за сва ваша страдања и за подвиг исповедништва Господ ће вас наградити као што је награђивао многе мученике, преподобне и исповеднике који су током векова носили јеванђељску реч и живели јеванђељским животом, без обзира на све буре и конфликте који су постојали око њих.

Желим вам духовне снаге и духовне чрврстине. Нека вас чувају молитве светитеља и исповедника. Нека вас Пресвета Богородица покрива својим небеским покровом, и нека Сам Господ Својом благодаћу исцељује све ваше ране - духовне и телесне, и води вас у спасоносном броду Цркве Христове кроз таласе и буре овога света ка спасоносном пристаништу Царства Божијега. Амин.

Нека вас све чува Господ».

Извор: Епархија рашко-призренска