Архиепископ Јероним служио у Агиасу на Лезбосу

Архиепископ Јероним служио у Агиасу на Лезбосу
Архиепископ Јероним служио у Агиасу на Лезбосу
Архиепископ Јероним служио у Агиасу на Лезбосу
Архиепископ Јероним служио у Агиасу на Лезбосу

Архиепископ атински и целе Јеладе Г. Јероним је началствовао празничном вечерњим богослужењем у Агиасу на Лезбосу, у присуствову неколико стотина верника, и том приликом позвао је народ да се врати својим коренима и предању.

У својој беседи Архиепископ је рекао да се поједини питају шта је то што подстиче стотине хиљада људи да на празник Успења Пресвете Богородице иду на поклоњење Богородичиним светињама. ''То су наши корени, наше предање. То је оно што је хранило и храни наш народ. Када се одсече корен, дрво се осуши'', нагласио је. Предање, наставио је Архиепископ Јероним, које смо примили од наших предака и које предајемо генерацијама које долазе, има два велика непријатеља: конзерватизам, који многи мешају са предањем, иако је он непријатељ предања, и модернизам. Предање представља нешто живо што примамо да бисмо га предали онима који долазе, али му придодајемо и своје искуство да бисмо га обогатили. Други непријатељ предања јесте модернизам са жељом за опонашањем, која га прати'', рекао је Архиепископ, додавши и следеће: ''Откако је настала савремена грчка држава постојала је и жеља да постанемо Европејци. Многи су отишли у иностранство да би студирали, а када су се вратили да би заузели одређене позиције, заборавили су своје корене и предање. Имамо потребу да опонашамо друге. Нисмо противници никога. Нека нам дају просвећеност и културу, али то да буде по нашој мери''.

''Живимо у времену када је предање маргинализовано, а Црква нам је веома далеко'', рекао је он. ''Шта желимо? Да постанемо Европејци. Да, али Грци Европејци''. Архиепископ се осврнуо и на егоизам, који карактерише савременог човека, чинећи нас егоистима и равнодушнима према нашем ближњем. ''Када не поштујемо личност нашег брата, унижавамо га, показујемо да он нема вредност за нас. Колико наше браће се мучи без посла, без прихода, без ичега?'' ''Црква'', додао је, ''поучава како треба да будемо уједињени. Овај народ постоји хиљаде година и имајући такву културу Грчка не може да се угаси. Победиће и напредоваће''.

Архиепископ је подвукао да Богородица није за нас онаква како на њу гледају странци, односно није обична икона, уметнички предмет, ''као што говоре они који су студирали у Европи. Дошли смо да видимо нашу Мајку, нашу утеху.'' На крају, обраћајући се окупљеном народу, Архиепископ је још истакао: ''Окренимо се нашим коренима и традицији. То нам вечерас каже и Богородица. Потрудимо се. Нека нас не хвата паника, него ћемо сви заједно, уједињени, превазићи тешкоће''.

Емилиос Полигенис