Архиепископ о Сирији: Цркве у Алепу су пуне

Ратне године у Сирији ојачале су веру преосталих хришћана у земљи. То је оно што је јерменски Aрхиепископ Алепа Бутрос Маравати истакао у интервјуу за немачки лист „Тагеспост“. За људе, због рата, не постоји одустајање од Бога, религије или Цркве, већ напротив, поновно откривање вере. "Наше цркве су пуне", рекао је Aрхиепископ.

Наравно, хришћанима је потребна подршка, упозорио је Маравати. На пример, ако хришћани не буду добијали помоћ од европских влада, они ће почети да напуштају то подручје. Према његовом мишљењу, око 50.000 од 150.000 хришћана који живе у Алепу пре избијања рата још увек живи тамо. Две трећине су напустиле град последњих година, а овај постотак се може односити на број хришћана широм Сирије.

Он се нада да ће се на дугу стазу половина избеглица вратити, иако је то "вероватно превише оптимистично". Нарочито хришћани који данас живе у Европи и Северној Америци неће се вратити. За разлику од њих, они хришћани који су избегли у Либан или на сиријску обалу полако су се вратили. Исто важи и за сиријске хришћане који су избегли у Јерменију.

Јерменски великодостојник је  изразио наду да ће сукобљене стране пронаћи решење за окончање рата. "Не постоји идеално решење, али је могуће изнаћи пут мира и на тај начин окончати страдања, јер смо имали превише рата, крвопролића и жртвовања", рекао је Маравати.

Током недавне посете Паризу он је затражио од Француске да игра већу улогу у међународним мировним конференцијама о Сирији и да поново отвори своју амбасаду у Дамаску: "Мир се не може закључити само речима; намере се морају преточити у дела. А присуство европских земаља у Дамаску је важно."

Извор: Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)