Архиепископ Теофилакт посетио руске парохије у Туркменистану

Од 3. до 7. фебруара 2017. године у Туркменистану је боравио Архиепископ пјатигорски и черкески Теофилакт, који је надлежан за парохије Руске Православне Цркве у Туркменистану. По доласку у Ашхабат Архиепископ је одслужио благодарење у цркви Александра Невског. У обновљеном храму Светог Николаја Чудотворца у Туркменабаду, другом по величини граду ове земље, Архиепископ је 4. фебруара осветио обновљени иконостас и одслужио Божанску Литургију уз саслужење свештенства.

Такође, Архиепископ је посетио храм Светог Петра и Павла у коме је узнео молитву за све православне сахрањене на гробљу Туркменабада. Истог дана архипеископ Теофилакт је служио свеноћно бденије у Покровском храму града Маре.

Дана 5. фебруара 2017. године Архиепископ је обавио чин обновљења храма и Божанску Литургију у храму Светог Алексија, Митрополита московског, у граду Бајрамали. Истог дана архипастир је посетио храм Светог апостола Томе града Теџена, где је служио вечерњу са акатистом Васкрсењу Христовом. После богослужења Архиепископ је разговаао са парохијанима о даљој градњи храма.

Архиепископ Теофилакт је 6. фебруара савршио Божанску Литургију у Никољском храму Ашкабада. Архипастиру су саслуживали свештеници ове републике – у 12 парохија Туркменистана служи 15 свештеника и 1 ђакон. Овом приликом је владика пренео благослов Свјатјејшег Патријарха московског и све Русије г. Кирила, а нарочито је заблагодарио свештенослужитељима који несебично раде у парохијама. У наставку је разговарао са парохијанима и одговарао на њихова питања. Архијереј се срео са свештенством Туркменистана и члановима њихових породица да би размотрили питања парохијског живота, светковања празника, рада дечјих кружока при храмовима.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)