Архиепископу атинском Јерониму уручен почасни докторат у Солуну

Факултет за пасторско и социјално богословље при Аристотеловом универзитету у Солуну одлучио је 18. маја 2016. да награди почасним докторатом Његово Блаженство Архиепископа атинског и све Јеладе Јеронима.

„Поглавар Аутокефалне Цркве Јеладске Архиепископ атински и све Грчке Јероним, током своје педесетогодишње црквене службе, истакао се својом изразитом пастирском делатношћу,“ каже се у образложењу.

„Као Митрополит Тебе и Ливадеје установио је иновативне добротворне институције, док је као Архиепископ удахнуо нови живот у пастирску и друштвену службу Цркве Грчке.

Његове мудре, дискретне, али и моћне интервенције приказале су га као важног вођу Цркве коју он пастирски предводи и која ужива углед и у грчком друштву и на међународној сцени. Штавише, Архиепископ Јероним је један од најкултивисанијих поглавара Цркве Грчке, са одлучним гласом кад су у питању богословска догађања, и значајном подршком теолошкој науци...

Његов обиман и зрео теолошки дискурс пружа замах садашњем и динамичком присуству Цркве у савременом свету. Примећујемо да је Његово Блаженство показао снажно ангажовање у заштити и неговању византијских споменика.

Због ових разлога одлучили смо да наградимо Његово Блаженство Архиепископа Јеронима почасним докторатом нашег Факултета, част која ће, поред њене суштинске вредности, дати печат прославма које ће се одржати на 50-годишњицу његове свештенопастирске службе“, истиче се у образложењу факултетског научног одбора.

Извор: Basilica.ro (превод – Информативна служба СПЦ)