Архијерејска Литругија у Ораховцу

Архијерејска Литругија у Ораховцу
Архијерејска Литругија у Ораховцу
Архијерејска Литругија у Ораховцу
Архијерејска Литругија у Ораховцу

Свету архијерејску Литургију у цркви Успења Пресвете Богородице у Ораховцу у суботу, 23. новембра 2019. године, служио је Преосвећени Eпископ г. Теодосије уз саслужење игумана манастира Зочишта архимандрита Стефана, игумана манастира Светих Архангела архимандрита Михајла, пароха диселдорфског протојереја-ставрофора Данила, пароха ораховачког јереја Веље Стојковића, пароха великохочанског протојереја-ставрофора Миленка Драгићевића, пароха призренског јереја Јована Радића и ђакона Милана Станојевића из Ораховца.

У току свете Литургије, владика Теодосије је произвео свештеника Вељу Стојковића, пароха ораховачког, у чин протојереја. 

-Произвели смо вашег свештеника Вељу у чин презвитера. Заиста, његова истрајност и служење Господу у овом граду по много чему посебном, али оно по чему је овај град посебан јесте љубав према Богу, према Цркви и према Косову и Метохији, и управо та љубав нам даје снагу и крепи нас у свим невољама у којима се налазимо. Није лако оставити свој дом и поћи било где у свет, иако нам нуде много боље од онога што нам је Господ доделио. Оно што нам је Господ доделио, тога се и држимо, желећи да баш на овом месту прослављамо Господа. Тога смо свесни и зато истрајавамо сви заједно, на челу са вашим свештеником и његовом породицом који никада није узроптао, нити негодовао што је баш он овде. И зато смо са радошћу данас доделили овај високи чин да и ви имате овде међу вама свештеника проту који ће вас учити побожности, смирењу, љубави и свакој врлини, истакао је владика Теодосије. 

По завршетку свете Литургије владика Теодосије је освештао нову салу при парохијском дому која је обновљена и опремљена захваљујући Православном удружењу Свети Сава из Новог Сада и њиховим члановима из Ужица, Врбаса, Београда и других места као и Нашим Србима из Чикага коју опремили кухињу при сали, али и Православној заједници Радости моја из Штутгарта као и хуманитарна организација Наши Срби из Чикага на челу са Кети Фенслоу, који су помогли опремање сале својим прилозима. Владика је искрено захвалио добротворима на помоћи и указао на значај братске солидарности у тешко време. У цркви је било много верника и деце из Ораховца, а сва деца су се причестила.

Извор: Епархија рашко-призренска