Архијерејска Литургија у Дрену код Лазаревца

Архијерејска Литургија у Дрену код Лазаревца
Архијерејска Литургија у Дрену код Лазаревца
Архијерејска Литургија у Дрену код Лазаревца
Архијерејска Литургија у Дрену код Лазаревца

У суботу, 23. септембра 2017. године, када наша Света Црква празнује Свете мученице Минодору, Митродору и Нимфодору, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у Дрену, надомак Лазаревца, поводом десетогодишњице од освећења храма Светог Георгија, у овом месту.

Саслуживали су архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесник Влада Димитријевић, јереј Александар Глишић, протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. За благољепије Сабрања постарао се хор „Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом Владимиром Стојковићем, протонамесником.

Следујући отачким предањима владика Јован је, током свете Литургије, крстио малог Димитрија, унука Стојана Живановића, председника Црквене општине дренске.

Литургији је присуствовао и гост из Италије, монсињор Ђузепе Кроче, каноник базилике Санта Марија Мађоре у Риму.

Обративши се верницима надахнутом беседом Владика је нагласио да је крштење духовно рођење којим постајемо пуноправни чланови Цркве Христове. Као пуноправни чланови Цркве можемо да приступамо и осталим светим тајнама, па и оној најважнијој - светој тајни причешћа. Крштење је наше рођење за вечни живот, а причешће је храна вечног живота. Господ нас и препознаје преко ове две тајне као своје. Познаје нас и кроз дар слободе, али и одговорности коју слобода носи са собом. Јер, човеку иако је све дозвољено, није све на корист. Важно је да човек своју слободу усмери ка оном што је вечно, свето и што обесмрћује. Ово је могуће само у Христу, животом по Јеванђељу. Без Господа ми не знамо ни шта је љубав, ни милосрђе, ни праштање, ни шта нас води Богу и у живот вечни. Дар слободе отвара човеку очи за оно што му је на корист, али не само њему, већ и ближњима. Јер, по речима Светог апостола Павла, све што човек чини треба да буде на вечну корист и сопствену, али и наших ближњих.

Преосвећени је на крају Литургије архијерејским граматама признања наградио г. Живадина Анђелковића, благајника Црквене општине дренске, и г. Миодрага Васиљевића за труд и љубав које су указали дрењанској светињи. Овом приликом правом ношења црвеног појаса одликован је парох дрењански јереј Бојан Чоловић.

Литургијско славље настављено је трпезом љубави, коју је за окупљене приредио свештеник Бојан Чоловић са породицом и верницима парохије.

Извор: Епархија шумадијска