Архијерејска Литургија у Горњој Добрињи

Архијерејска Литургија у Горњој Добрињи
Архијерејска Литургија у Горњој Добрињи
Архијерејска Литургија у Горњој Добрињи
Архијерејска Литургија у Горњој Добрињи

Село Горња Добриња налази се близу тромеђе општина Пожега, Чачак и Горњи Милановац. Ово место је родни крај Милоша Обреновића, вође Другог српског устанка и првог књаза обновљене Србије. У знак захвалности књаз Милош је 1822. године овде подигао цркву Светих апостола Петра и Павла. У непосредној близини налази се спомен комплекс у чији оквир улази и  чесма коју је Милош саградио у знак сећања на свог оца Теодора.

Милошева црква је годинама била место сабрања, молитве и духовног укрепљења за мештане околних села. Може се рећи да је овај храм пратио судбину нашег народа и његов крсно-васкрсни пут. Историјске недаће, материјално и духовно осиромашење учинили су да Црква изгуби свој првобитни сјај. Ипак, доброта, честитост и поштење Добрињаца и свих осталих није дозволила да овакво стање задуго потраје. У овој години храм је поново заблистао светлошћу која нас уводи у непролазну светлост Христовог Васкрсења. Ово је био повод да Добриња после скоро двадесет година дочека свог Епископа који је служио свету архијерејску Литургију. Његово Преосвештенство г. Јустин је у беседи подсетио сабрани народ на вековну опредељеност наших предака за Царство Божје, Његову Правду и Истину.

На крају Литургије уследило је освећење новосаграђене црквене сале и додела грамата добротворима: Василију Чарапићу, Мирославу Филиповићу, Ивану Радовићу, Љубиши Павловићу, Југославу Милошевићу, Николи Каранцу. Грамату и особиту захвалност црква је упутила гђи Јасминки Протић, архитекти из Београда, чија је помоћ у реализацији пројекта обнове цркве и спомен комплекса била веома драгоцена.

Духовни, културни и историјски значај овог догађаја наглашен је присуством великог броја верног народа, као и угледних гостију: председника општине Пожега Милана Божића и председника општине Косјерић Милијана Стојанића.

Извор: Епархија жичка