Архијерејска Литургија у Грахову

Архијерејска Литургија у Грахову
Архијерејска Литургија у Грахову
Архијерејска Литургија у Грахову
Архијерејска Литургија у Грахову

На празник Светог апостола и јеванђелиста Матеја, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије посјетио је Грахово, гдје је служио свету архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали протојереј Саша Црљић, јереј Савко Плавшић и протођакон Никола Перковић. Иако је јутро било хладно, то није омело наше најмлађе да са промрзлим носићима и рукицама дочекају Епископа и узму благослов.

Епископ Атанасије је говорио о апостолу и јеванђелисту Матеју и његовом послању, подсјетивши да и ми треба да идемо Христовим путом као што су апостоли ишли прије нас. На крају бесједе Владика је позвао оне који још нису крштени да се крсте: - Не треба да чекамо боља времена да би били са Христом!.

Након свете Литургије, пролазећи поред споменика погинулих бораца пажњу присутних је привукла жена која је палила свијеће и њена потресна прича о пострадалима. Са тугом и болом у срцу показивала је имена страдалих, од којих су двије трећине били њени ученици. Она се и данас сјећа у којој су клупи сједили, какви су ученици били и како су је многи, на њену велику радост, превазишли. -Они нису заборавили најважније - да буду људи! А то су показали несебично дајући своје животе за свој град и своју породицу. Иако њихове породице носе велику тугу, треба да нас утјеше Христове ријечи: Јер ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради и Јеванђеља онај ће га сачувати“ (Мк. 8,35), поручио је владика Атанасије.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка