Архијерејска Литургија у Каменици

Архијерејска Литургија у Каменици
Архијерејска Литургија у Каменици
Архијерејска Литургија у Каменици
Архијерејска Литургија у Каменици

У двадесет прву недељу по Духовима, када се Света Саборна и Апостолска Црква молитвено сећа Отаца Седмог Васељенског Сабора, Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин служио је свету архијерејску Литургију у Каменици.

На прагу живописне Шумадије, која својим природним лепотама и добрима поносно стоји пред многим светским лепотама, налази се село Каменица са својим украсом црквом Вазнесења Господњег, као ктиторског дара и рада породице Пљакић и других добротвора тог села. Радиша Пљакић, заједно са својим сином Миомиром, подарио је селу храм који је овековечио њихову хришћанску љубав и дарежљивост и чија ће звона вековима надаље оглашавати славу Васкрслог и Вазнесеног Господа.

Његово Преосвештенство благоизволео је да посети велелепни храм и да у њега унесе посебну радост која се огледала у литургијској Чаши, као сабору целокупне локалне заједнице и шире. На Литургији Преосвештеном Епископу саслуживали су: протојереј-ставрофор Милосав Живановић, архијерејски намесник гружански, протојереј-ставрофор Миленко Милованчевић, парох горњемилановачки, протојереј Крстивоје Милуновић, парох чачански, јереј Драган Милованчевић, парох рамаћанско-каменички и протођакон Александар Грујовић.

Литургијско славље било је праћено велелепним пјенијем појца Ивана Трајковића и Ђорђа Радојковића, вероучитеља из Чачка.

После евхаристијског сабрања уследило је освећење иконе Господа Исуса Христа, Дараодавца свих добара и Светог архангела Михаила. Освећени мозаици настали су из вредних руку живописаца Љиљане Рувић и Славка Крунића, који су израђујући мозаике уградили део себе у христовог Вазнесења.

Породица Пљакић приредила је ручак, којим су послужени сви присутни, сабрани око Епископа, као иконе самога Христа. На трпези љубави присутнима се обратио отац Драган Милованчевић, као домаћин локалне литургијске заједнице топлим речима, у којима је изнео благодарност Епископу као круни Литургије и саборној личности, која у себи као икони Христа Спаса сабира у вечној заједници љубави. Отац Драган је поред благодарности упућене Епископу, који је изволео да их увек и изнова обрадује својим доласком и принесеном бескрвном Жртвом, заблагодарио и породици Пљакић, која својим неуморним радом уноси и даје себе у храм, остављајући тако велико ктиторско дело, које им се пред Господом и људима неће заборавити.

Извор: Епархија жичка