Свете мошти аве Јустина Ћелијског и у Канбери

Свете мошти аве Јустина Ћелијског и у Канбери
Свете мошти аве Јустина Ћелијског и у Канбери
Свете мошти аве Јустина Ћелијског и у Канбери
Свете мошти аве Јустина Ћелијског и у Канбери

На празник Света Три јерарха, 12. фебруара 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ Митрополије аустралијско-новозеландске г. Силуан посетио је главни град Аустралије - Канберу.

Непосредно пред свету Литургију, верни народ је био духовно обрадован и оснажен објавом присуства светих моштију Преподобног аве Јустина Ћелијског које је Епископ положио у цркву на поклоњење свих верних. На архијерејску литургијску молитву пристигли су верници из свих крајева Територије главног града Аустралије, а међу њима и припадници других националности као и појединачни гости из суседних области Аустралије.

Заједно на молитви били су припадници целокупне српске заједнице у Канбери молећи се Светом Сави за мир, слогу и опроштај једни другима. Епископу Силуану су саслуживали протојереји-ставрофори Илија Драгосављевић и Ђуро Ђурђевић, протојереј Јаков Јовић, протонамесник Горан Ћећез и протођакон Петар Мракић. У току Литургије одговарао је месни хор храма Светог Саве у допуњеном саставу од стране чланова хора руског храма Светог Јована Крститеља на Нарабанди.

Поред моштију аве Јустина Епископ је изразио радост због његове прве богослужбене посете Канбери. Својим присуством све је обрадовао и почаствовао амбасодор Србије г. Мирољуб Петровић са супругом Зденком.

Кроз срдачну и светоотачку литургијску молитву са благословом аве Јустина Епископ је окрунисао духовно славље архипастирком поуком на недељу о блудном сину која је припремна недеља за Велики пост. -Овај благословени период који се у народу назива и Часни пост је време када ступамо у борбу са самима собом да би увидели прилику коју нам Бог наш пружа да се вратимо стварним самима себи, по примеру блудног сина који залутао са правог пута својом вољом изабравши неистинити пут ка нечему што је обмана, илузија да је нешто лепо и пријатно. Безброј је примера светитеља који су нам показали својим примером како да у нашем животу будемо стварни хришћани. На овај дан сведоче нам то највећи јерарси наше Цркве Св. Василије, Григорије и Јован, поручиоје Владика.

Сабрање у молитви и љубави са Епископским благословом настављено је у Црквеном дому и сали где се присутнима словом обратио најпре амбасадор Петровић, који је као и у његовом недавном интерјвуу РТС-у позвао на јединство: -Јединствени смо јачи!. Затим се народу обратио прота Ђуро који је оживео у сећању и новој нади све добре ствари које Срби заједно учинише и можгу учинити. Најзад искрено, светоотачки, пастирски и надасве истински људски упутио је позив на слогу, заједницу и мирење Преосвећени Владика г. Силуан. Он је истакао да сви стојимо и да нас читава небеска Србија гледа како ћемо даље да чинимо у нашој вери, народу и заједници. -То је оно што ћемо оставити свима нашим младима да нас следе али и да очувају своју заједницу која највећу силу и снагу има у Цркви, поручио је Владика.

Протођакон Петар је иако будући искрено узбуђен као и сви величином момента и надом у благословенију будућност српске заједнице уз пратњу неких од присутних осветлао народно сабрање извевши неколико народних родољубивих песама. Епископ Силуан је срдачно заблагодарио сестрама у парохиј, свим члановима одборницима и свима присутнима у заједници за дивно црквено сабрање.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска