Архијерејска Литургија у Смилчићу

Архијерејска Литургија у Смилчићу
Архијерејска Литургија у Смилчићу
Архијерејска Литургија у Смилчићу
Архијерејска Литургија у Смилчићу

На дан када празнујемо Светог апостола и јеванђелиста Матеја, 29. новембра 2015. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је свету архијерејску Литургију у цркви Светог архангела Михаила у Смилчићу.

У току свете Литургије Владика је поучио верни народ шта је истинско богатство за човека: -Данас се реч "богат" најчешће разуме у искључиво материјалном смислу, па је углавном везујемо за онога ко поседује мноштво материјалних добара, а заправо је њен прави смисао много дубљи и другачији. Како нам сама етимологија речи говори, богатство је уствари сједињење са Богом, а богат је онај човек који у себи има Господа. Насупрот томе, богатсво схваћено из уобичајене, земаљске перспективе често особу која га поседује удаљава од Бога, јер је заводи привидним сјајем и осећајем моћи. Да бисмо избегли таква искушења морамо неговати своју заједницу са Господом, а то ћемо најбоље чинити кроз молитву и свето причешће. Кроз историју, па и у наше време, постојали су људи који у личној својини нису имали пуно или готово ништа, али су зато достигли степен духовне чистоте с којим су на себе примили сво богатство Духа Светога.

-Такве људе Црква је канонизовала, попут Светога старца Порфирија Кавсокаливита Светогорца и Светога старца Пајсија Светогорца. Они су живели на Светој Гори у непрестаном подвигу поста и молитве, у скромности и смиренују. Иако нису имали формално образовање, имали су на себи благодат Божију која им је омогућила да већ за живота постану чудотворни, па је тако старац Порфирије могао да зна нечију прошлост и будућност иако га не познаје, а старац Пајсије са својим молитвама помогао је многима, посебно се молећи за оне који учествују у саобраћају, за њихову безбедност и мирно путовање. Они су били и остали богаташи у вечности, док богати људи овога света често чине зло и приклањају се филозофији силе и принуде којима настоје да увећају своје материјално богатство. Ипак, треба да знамо да такво богатство не можемо понети са собом у вечни живот, оно је земаљско и пропадљиво и неће нам користити када дођемо до Божјег суда. Истинско благо које је са нама и у нама где год да смо представља заједница са Богом коју постижемо својим трудом, кроз молитву, пост и свете тајне. Ту је посебно важно свето причешће, јер њиме заиста примамо Бога у себе и тиме остварујемо пуноћу наше вере, рекао је епископ Фотије.

Извор: Епархија далматинска