Архијерејска посета Оснабрику и Ајтерфелду

Архијерејска посета Оснабрику и Ајтерфелду
Архијерејска посета Оснабрику и Ајтерфелду
Архијерејска посета Оснабрику и Ајтерфелду
Архијерејска посета Оснабрику и Ајтерфелду

У суботу, 11. новембра 2017. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и администратор Епархије франкфуртске и све Немачке г. Андреј посетио је парохију Светог великомученика Георгија у Оснабрику. Вечерње богослужење служили су протојереј Михајло Стојичић из Алтене и ђакон Горан Аврамовић из Падеборна. Певницу је предводио владика Андреј са појцима из Оснабрика и Минстера.

По завршетку службе, Владика је одслужио помен мајци протојереја-ставрофора Маринка Рајака, старешине храма. У својој беседи, Епископ је подсетио вернике на значај ове цркве и заједнице у Оснабрику за целу српску дијаспору у Немачкој и позвао све присутне да сутрадан узму учешћа у светој архијерејској Литургији у Лингену поводом 60-годишњице освећења храма Светог архистратига Михаила.

На трпези љубави која је уприличена после службе, Владика је одржао предавање, а потом још једном захвалио свима присутнима на доласку, нарочито г. Гинтеру Бауму, пастору Евангелистичке цркве у Оснабрику.

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски и администратор франкфуртски и све Немачке г. Андреј посетио је 10. новембра 2017. године у јутарњим сатима испосницу посвећену Благовестима Пресвете Богородице и Светом преподобном Јустину Ћелијском која се налази око 180 километара од скита Светог Спиридона у селу Ајтерфелд надомак града Фулда.

Владика је по први пут посетио ову монашку заједницу и са домаћинима је своје време провео молитвено и радно. Разговарало се о монашком животу и актуелним питањима живота и рада наше Цркве на овим просторима, на коме Православље треба да сведочи Истину Јеванђеља и своју спремност да све друго и другојачије прихвати као дар Божији и шансу да овај свет учини бољим за свакога.

Овај манастир својим постојањем, иако је у изградњи и веома млад, управо сведочи ту истину „да је жив Бог наш и да је жива душа наша“. Имање са кућом и помоћним зградама је купљено 26. августа 2009. године, а од 14. јуна 2011. године, на празник Светог преподобног Јустина Ћелијског почиње монашки живот у њему. Од тада, са доласком јeро-cхимонаха, сада архимандрита, Јустина (Рауера) отпочиње интензивна изградња новог манастира. Поред оца Јустина, у манастиру живе још тројица искушеника. Монашке службе се служе сваког дана у капели преподобног Јустина. Интересантна је чињеница да је прве скице за нови манастир урадио архитекта Бернард Фринкинг, православни Холанђанин. Локални архитекта Норман Хеимбрук преузео је скице и урадио идејно решење за манастирски храм. Покрајинско одељење за урбанизам уважило је молбу и одобрило дозволу за рад на изградњи у јулу 2013. године. Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј обишао је испосницу посвећену Благовестима и Светом Јустину Ћелијском 2. децембра 2013. године. Истог дана благословио је и осветио земљиште на коме је планирана изградња манастирске цркве.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска