Архимандрит Илија из Француске у Вазнесењској цркви

Архимандрит Илија (Раго) (Eliе Raggot), духовник манастира Светог Преображења Господњег у месту Терасон-Лавилдје (Terrasson-Lavilledieu) близу Бордоа у Француској, заједно са игуманијом Силауаном и групом поклоника, парохијана тог манастира, ових дана налази се у посети светињама Српске Православне Цркве.

У недељу, 14. јула 2019. године, на празник Светих врача Козме и Дамјана, отац Илија ће служити свету Литургију у храму Светог Вазнесења Господњег у Београду.

После Литургије, управа и братство Вазнесењске цркве приредиће мали духовни разговор са оцем Илијом и гостима из Француске. Сви су добродошли на молитву - недељна Литургија у Вазнесењској цркви почиње у 9 часова.

Манастир Преображења Господњег основан је 1978. године од стране оца Илије, са благословом тадашњег игумана светогорског манастира Симонопетра архимандрита Емилијана. Прва Литургија и освећење манастира служени су 24. јуна 1978. године. Манастир је прво основан у Мартелу у региону Лот, а заједница се 1990. године преселила у град Терасон-Лавилдје у Дордоњи. По доласку, сестре су адаптирале једноставну кућу са кухињом, трпезаријом и пет привремених соба, а стара стаја за овце је претворена у два мала конака за вернике. Изграђена је капела посвећена Светом Симону Мироточивом, оснивачу манастира Симонопетра, и Светом Нектарију Егинском, коме је посвећена црква манастира у Мартелу. Обновљен је и стари подрум у коме је смештена мала зимска капела, украшена фрескама у стилу Равенског мозаика и посвећена Успењу Пресвете Богородице. Интернет-страница манастира:http://www.monastere-transfiguration.fr/

Извор: Радио Слово љубве