Архипастирска посета владике Андреја Италији

Архипастирска посета владике Андреја Италији
Архипастирска посета владике Андреја Италији
Архипастирска посета владике Андреја Италији
Архипастирска посета владике Андреја Италији

У наставку са посетама Белинцони и Вићенци, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је посетио благочестиви народ у Порденону, Удинама и Трсту.

У суботу, 18. марта 2017. године, епископ Андреј је најпре у пратњи архијерејског намесника за Италију протојереја-ставрофора Рашка Радовића посетио бискупа Порденона г. Ђусепеа Пелегринија (Giuseppe Pellegrini) захваливши му на свему што чини за Српску Цркву.

Истога дана верни народ новооснованог богослужбеног места у Порденону је за свога архипастира приредио посни ручак. Том приликом владика Андреј је заблагодарио верницима што су из духовне глади позвали своје духовне пастире да опслуже ово значајно место где живи велики број Срба православаца. Ни убудуће парохија у Порденону неће свакако бити више, али ни је мање значајна од свих осталих парохија Епархије. Епископ је уверавао вернике да ће се Света Црква око своје духовне деце у Порденону једнако трудити као и о свим другим парохијама у Епархији.

Истога дана увече, верни народ области Фриули-Венеција-Ђулију је дочекао свог Епископа испред храма у Удинама, у храму Светог Викентија (San Vincenzo de Paoli). Владика Андреј је присуствовао вечерњем богослужењу на ком је началствовао прота Рашко Радовић. После вечерње службе Епископ се окупљенима обратио бираним речима, похваливши њихову ревност и жељу њихову да имају своје стално богослужбено место. Затим је беседио о значају Великог поста, нагласивши значај сваке његове недеље и објашњавајући зашто Црква у трећу недељу Часног поста прославља Крст Господњи. Након службе и часа веронауке у историјском граду Удинама који чува тајну Светог Стефана Слепог, народ је приступио Епископу на благослов и целивао Свети Крст Господњи, уз појање празничних Крстовданских химни. Исте вечери Епископ је у пратњи проте Рашка присуствовао пријему који је организовала Управа парохије на периферији Удина у месту Фелето Умберто (Feletto Umberto) приредивши Епископу посну вечеру на коју су били позвани сви присутни у храму.

У недељу Крстопоклону, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је у току своје aрхипастирске посете Италији, у пратњи архијерејског заменика протојереја-ставрофора Крстана Кнежевића из Беча служио свету архијерејску Литургију у славном храму Светог Спиридона у Трсту. Саслуживали су протојереји-ставрофори Крстан Кнежевић и Рашко Радовић. Након службе, владика Андреј је верном народу одржао надахнуту беседу у којој је објаснио значај Крстопоклоне недеље и тумачио дубоку тајну Христовог Крста и крста нас људи. На крају свете Литургије Епископ је похвалио благочестиве чланове Светоспиридоновског храма који су дивним појањем допринели благољепију богослужења.

Након свете Литургије, у парохијској сали Ристо Шкуљевић Епископ се надахнуто обратио присутном народу и захвалио им на ревносном учешћу на богослужењима у току Великог поста. У поподневним часовима, у свечаној сали Црквене општине одржана је редовна скупштина Црквене општине Светог Спиридона у Трсту на којој је присуствовао епископ Андреј изневши пред братственике свој досадашњи мисионарски рад у Италији, с посебним освртом на мисионарске парохије у Милану, Ђенови, Риму, Удинама, Кроче Мосо и Порденону. Скупштина је протекла у братској атмосфери, уз свестрано сучељавање мишљења по питањима мисије Православне Цркве и њеног правног положаја широм Италије. У наставку, братственици су приредили вечеру у Епископову част. Одлазећи, Епископ се обратио свима благодарио на корисном састанку, на братољубљу и домаћинском гостољубљу.

Изградњом два православна храма у Трсту крајем 18. века (српски храм Светог Спиридона на каналу Ponte Rosso и грчки храм Светог Николаја на мору) започео је велики привредни раст овога града који је на светској карти постао и до данас остао културна метропола, трговачки мегаполис и једна од најзначајнијих лука у Јадранском мору. Православни живаљ је томе свакако дао огроман допринос, због чега и данас од стране градских власти и римокатоличке црквене јерархије постоји огромно поштовање према православним житељима овога града и Србима у читавој регији Фриули-Венеција-Ђулију.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска